Actualitat: notícies i notes de premsa

Acte de presentació de l'Informe Anual 2016 a Tortosa

28/02/2017

iamge

Després de presentar l'Informe anual a les quatre capitals catalanes, el Síndic tanca aquest dijous 2 de març a Tortosa el cicle de conferències sobre les activitats més destacades de la institució durant l'any 2016.  En aquesta ocasió, presentarà l'acte, que tindrà lloc a les 18 h a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, la tortosina Montse Castellà.

La conferència, titulada "La situació dels drets a Catalunya", estarà oberta a la ciutadania i a les entitats, especialment aquelles que han tingut alguna vinculació amb les actuacions del Síndic durant el 2016. La intervenció de Rafael Ribó se centrarà a explicar les actuacions més rellevants, les xifres més destacades en relació amb la tasca de defensa dels drets encomanada a la institució i els reptes de futur. 

En acabar la seva intervenció hi haurà un torn obert de paraules perquè tots els qui ho vulguin puguin fer les seves aportacions.

Tot i que l'acte és obert a tothom, atès que l'aforament és limitat cal confirmar l'assistència a comunicacio@sindic.cat

Tornar a l

El Síndic recorda que la pròrroga de la validesa de les targetes de l'ATM ha d'anar acompanyada d'una campanya informativa

27/02/2017

foto

Rafael Ribó valora positivament que l'Autoritat del Transport Metropolità hagi acceptat la recomanació perquè les targetes adquirides el 2016 es puguin utilitzar durant tot el 2017

Fins ara, la data límit per fer el bescanvi de les targetes estrenades l'any anterior era el 28 de febrer

El Síndic de Greuges ha valorat positivament que l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) hagi donat compliment a les seves recomanacions i hagi decidit prorrogar la validesa de les targetes de transport integrades fins al 31 de desembre del 2017. Fins ara, la data límit determinada per utilitzar-les, sense permetre ni tan sols la possibilitat de bescanviar-les, era el 28 de febrer.

Tot i així, el Síndic, com ja va fer en el moment d’emetre la resolució, insta l'entitat metropolitana que informi la ciutadania d'aquesta mesura per tots els canals habituals per evitar que els usuaris no se'n puguin beneficiar a causa del desconeixement.

Després de rebre diverses queixes sobre la caducitat de la T10 i d'obrir una actuació d'ofici, el Síndic va emetre aquest mateix mes de febrer una resolució en què argumenta que, atès que els preus del transport públic no s'han incrementat d'un any a l'altre, és lògic i coherent que la persona usuària pugui, com a mínim fins a l’últim dia de l'any 2017, fer ús de les targetes adquirides el 2106.

El Síndic considera que aquesta mesura és la més justa i adequada, atès que permet que l’usuari pugui fer ús del títol de transport adquirit sense tenir un perjudici econòmic, en cap cas desitjable, i a la vegada garanteix que està fent efectiu l’import de la tarifa vigent per realitzar el trajecte desitjat.

 

Tornar a l

El Síndic demana rigor a l'Ajuntament de Pals en l'abordatge de les intervencions urbanístiques, d'acord amb criteris demogràfics i mediambientals

22/02/2017

  • Recomana al consistori i al Departament de Territori que excloguin els sectors del Paratge de Rodors, dels Jonquers i d'Interpals de qualsevol acció urbanística
  • Suggereix que es redueixi dràsticament en el POUM el nombre d'habitatges, les alçades de les edificacions i, en general, la densitat en zones de pinars
  • La institució ha rebut 447 queixes que alerten sobre les afectacions mediambientals derivades de l'actual text del POUM
  • Calen mesures polítiques, normatives i de transparència per preservar la sostenibilitat del territori 
El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s'ha adreçat a l'Ajuntament de Pals (Baix Empordà) i al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya amb algunes recomanacions. La resolució és el resultat de la investigació duta a terme al voltant dels projectes urbanístics previstos per a la zona, principalment l'aprovació del POUM, els quals han estat motiu de nombroses queixes.

Sobre la base del principi de cautela que regeix en matèria de medi ambient, i per prevenir danys que després no es puguin reparar, el Síndic ha recomanat a les administracions esmentades que es preservin del desenvolupament urbanístic els sectors del Paratge de Rodors, dels Jonquers i d'Interpals.

El Síndic també recorda que un dels límits de la discrecionalitat municipal en matèria de planejament és la preservació del medi ambient, en tant que es considera d'interès supralocal.

Excepte algunes àrees molt concretes enmig del nucli existent de Platja de Pals, gairebé la majoria de sectors urbanitzables que incorpora el POUM a Platja de Pals s'ubicarien en zones on hi ha hàbitats d'interès comunitari, alguns dels quals són prioritaris com ara les dunes litorals fixades per pinedes. Això, sumat al fet que les consideracions ambientals que efectua el POUM per a aquests sectors no garanteixen la conservació d'aquests habitats, posaria en greu amenaça el medi natural de la zona. A més, es contravindrien les directrius de conservació i millora que la Generalitat de Catalunya ha dictat per a aquests hàbitats

Rafael Ribó també ha reclamat que en el POUM es redueixi dràsticament el nombre d'habitatges previstos, les alçades de les edificacions i, en general, la densitat en els sectors que continguin zones de dunes amb pins o pinedes mediterrànies.

Més enllà de la protecció del medi ambient, el Síndic assenyala que els criteris demogràfics que fonamenten la previsió d'habitatge que incorpora el POUM per als propers dotze anys no s'ajusten a la tendència decreixent que ha mostrat el nombre de població de Pals, del Baix Empordà i de les comarques gironines des del 2009.

El Síndic ha rebut 447 queixes que alerten sobre les afectacions mediambientals que es produirien si s'aprovés definitivament el text del POUM que està elaborant Pals. El 28 de gener de 2015 l'Ajuntament va aprovar inicialment el seu nou Pla d'ordenació urbanística municipal, que tindrà una vigència de dotze anys. S'hi preveu la construcció de 2.479 habitatges nous en el terme municipal, dels quals aproximadament 1.700 poden afectar zones de dunes amb pinedes o pinedes mediterrànies, declarades per la Generalitat hàbitats d'interès comunitari (HIC) prioritari. Aquests HIC només es troben en quatre localitzacions a Catalunya: el delta del Llobregat, les riberes del Baix Ter, el litoral del Baix Empordà i el Montgrí- Medes-Baix Ter. Per aquest motiu, el seu grau d'amenaça és de 3 sobre una escala de 4.

D'altra banda, el Síndic denuncia que alhora l'Ajuntament està tramitant una modificació del Pla general d'ordenació urbana de 1986 i quatre plans derivats, que permetran la urbanització d'aquests sectors abans que la Comissió d'Urbanisme de Girona aprovi definitivament el POUM. En aquest sentit, ja s'han executat treballs de tala i d'abocament de terres en alguna parcel·la, respecte dels quals l'Ajuntament no ha exercit les seves competències en matèria de protecció de la legalitat urbanística.

Segons el Síndic, aquest no és un cas aïllat i són nombrosos els projectes urbanístics amb trets especulatius arreu de Catalunya que han estat denunciats per la ciutadania pel seu possible impacte sobre el medi ambient. Segons el síndic, per combatre aquest fenomen emergent, calen mesures polítiques, normatives i de transparència que preservin la sostenibilitat del territori 

Tornar a l

El Síndic insisteix a Interior que apliqui el Protocol d'Istanbul en l'assistència mèdica de les persones detingudes

20/02/2017

En el marc d'una jornada sobre el Protocol, l'adjunt general valora positivament la bona col·laboració dels departaments de Salut i Justícia per difondre i dur a la pràctica aquest manual de l’ONU

L'adjunt general al Síndic, i membre de l'Equip de Treball del Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura (MCPT), Jaume Saura, va manifestar el divendres 17 de febrer que la Direcció General de la Policia de Catalunya no assumeix suficientment l’aplicació del Protocol d’Istanbul durant la intervenció en una jornada dedicada al Protocol i coorganitzada amb el Departament de Salut.

Precisament, la recomanació del Síndic envers els Mossos contrasta amb el reconeixement públic que va fer de la tasca duta a terme pels departaments de Salut i de Justícia per difondre i aplicar aquest manual tècnic.  El document va ser aprovat per l’ONU l’any 1999 i proporciona les directrius que metges i advocats han de tenir en compte per poder determinar si una persona ha estat torturada o maltractada.

Durant la jornada també es va reflexionar sobre l’ètica de la responsabilitat dels professionals mèdics i sobre els aspectes legals que se’n deriven.

El Protocol determina que tots els informes mèdics generats de l’atenció a un pacient que es troba en situació de detenció o privació de llibertat s’han de redactar seguint unes directrius concretes que contenen els elements específics.

L'activitat estava adreçada a professionals sanitaris, especialment als que puguin detectar situacions de maltractament i als que habitualment emplenen comunicats de lesions. A banda de l'adjunt al Síndic, hi van participar com a ponents la doctora en Filosofia, Begoña Román; el cap de l’Assessoria Jurídica de l’Institut Català de la Salut, Eladi Medina Tejada; la metgessa de família i membre de l'Equip de Treball de l'MPTC, Olga Casado, i el president de la Comissió Nacional de l’Especialitat, Miquel Aranda. 

Tornar a l

Acte de presentació de l'Informe Anual 2016 a Girona

17/02/2017

invitacio

El síndic de greuges, Rafael Ribó, presentarà el pròxim dijous, 23 de febrer l'Informe anual 2016 a Girona. L'acte tindrà lloc en el marc d'un cicle de xerrades d'àmbit local organitzat per exposar a la ciutadania i entitats les activitats més rellevants dutes a terme a cada demarcació. L'acte, que serà conduït per la periodista gironina Sion Biurrun, es farà a les 18 h a la sala de plens de la Diputació (pujada de Sant Martí, 4-5).

La conferència, titulada "La situació dels drets a Catalunya", estarà oberta a la ciutadania i a les entitats, especialment aquelles que han tingut alguna vinculació amb les actuacions del Síndic durant el 2016. La intervenció de Rafael Ribó se centrarà a explicar les actuacions més rellevants, les xifres més destacades en relació amb la tasca de defensa dels drets encomanada a la institució i els reptes de futur. 

En acabar la seva intervenció hi haurà un torn obert de paraules perquè tots els qui ho vulguin puguin fer les seves aportacions.

 El cicle de xerrades, que va iniciar-se a Barcelona i va continuar a Tarragona i Lleida, clourà el pròxim dos de març a Tortosa.


Tot i que l'acte és obert a tothom, atès que l'aforament és limitat cal confirmar l'assistència a comunicacio@sindic.cat

Tornar a l