Actualitat: notícies i notes de premsa

El Síndic reclama mesures específiques per a la protecció dels nadons arran del cas del nadó ingressat a la Vall d’Hebron

18/01/2019

sindic

Ha demanat un circuit d’intervenció més específic per al seguiment i l’atenció més intensiva dels nadons

Després de la reunió mantinguda avui, emetrà la resolució sobre el cas del nadó presumptament maltractat


El Síndic ha demanat a totes les parts implicades en el recent cas del nadó presumptament maltractat que adoptin mesures per garantir específicament la protecció dels nadons de qualsevol forma de maltractament. Rafael Ribó ha demanat aquest compromís per part de les administracions en la reunió mantinguda aquest divendres, 18 de gener, amb representants de la DGAIA, l’EAIA del Maresme, el Departament de Salut i l’Ajuntament de Pineda de Mar. La trobada s’ha centrat a analitzar les diferents intervencions de les administracions competents en la protecció dels infants i la seva actuació amb relació als protocols existents. També s’ha abordat la necessitat de millorar aquests protocols i circuits. El Síndic emetrà una resolució en breu.

El Síndic es va adreçar al Servei Català de la Salut, a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència i a l'Ajuntament de Pineda de Mar perquè l’informessin de les actuacions de les diferents administracions competents en la prevenció i la protecció davant el maltractament infantil per valorar el funcionament dels protocols de coordinació existents.

El Síndic ha rebut la informació d’aquestes administracions, si bé resta pendent complementar-la a partir de les investigacions internes desenvolupades pel Departament de Salut.

En la reunió mantinguda avui, dia 18 de gener, amb representants la DGAIA, l’EAIA del Maresme, el Departament de Salut i l’Ajuntament de Pineda de Mar, s’han analitzat les diferents intervencions de les administracions competents en la protecció dels infants i la seva actuació amb relació als protocols existents, i també la necessitat de millorar aquests protocols i circuits.

El Síndic ha insistit en l’obligació de protegir l'infant contra totes les formes de violència física o mental mentre està sota la guarda dels seus pares, tutors legals o de qualsevol altra persona que el tingui a càrrec, establerta per la CDI. La Llei 14/2010, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, també estableix l'obligació dels poders públics de prendre totes les mesures necessàries per protegir els infants i els adolescents de qualsevol forma de maltractament.

El Síndic ha posat de manifest la necessitat que s’adoptin mesures específiques per a la protecció dels nadons (o infants petits) en situació de risc, a fi de garantir-ne un seguiment i una atenció més intensius, atesa la seva enorme vulnerabilitat per raó de l'edat, i atès que es troben en una etapa en què no hi ha altres serveis que en garanteixin el seguiment indirecte. El Síndic ha recordat que, arran d’un cas anterior que va suposar la mort d’un nadó i en què es van detectar insuficiències en la intervenció, va demanar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb col·laboració dels altres departaments i dels ens locals, que elaborés un protocol d’estudi, d’intervenció i de seguiment dels nadons (o infants petits) en situació de risc, a fi de garantir-ne un seguiment i una atenció més intensius, i també protocols de coordinació entre els serveis socials bàsics i els serveis de salut (serveis pediàtrics, centres hospitalaris, etc.), per garantir que els professionals sanitaris disposen de la informació relativa a la situació de risc dels infants que atenen.

Així mateix, cal disposar de més recursos de suport familiar d'acompanyament a la parentalitat i millorar la formació especialitzada sobre les situacions de maltractament i de desprotecció infantil als equips i professionals dels serveis d’atenció social primària i altres programes de suport familiar, i també als professionals d'altres àmbits (serveis d’atenció bàsica de salut, centres escolars, serveis de lleure educatiu, etc.), per assegurar la capacitat de detecció del maltractament i les accions per protegir els infants que el pateixen.

Igualment, demana que es garanteixi el finançament i es reforci la provisió de serveis i programes preventius de criança positiva i de suport a les famílies, en les diferents etapes i moments clau del cicle vital i en determinades circumstàncies específiques (conflictes familiars, etc.), especialment quan els progenitors poden patir més dificultats en l’exercici de les seves funcions parentals.

El Síndic està acabant de recopilar tota la informació del cas per emetre una resolució en els propers dies.

Tornar a l

A petició del Síndic, els que han estat màxims representats de les institucions catalanes d’ençà de la democràcia demanen garanties per al dret de defensa dels inculpats durant el judici del procés

16/01/2019

Els que han estat presidents del Parlament i la Generalitat han subscrit un comunicat impulsat pel Síndic i adreçat al Tribunal Suprem, a través de les defenses

Proposen canvis en les condicions de la presó preventiva de les persones inculpades perquè puguin arribar en plenes facultats

Els que han estat presidents del Parlament i de la Generalitat han subscrit un comunicat impulsat pel Síndic en què s’adrecen a les defenses perquè incloguin en els seus escrits una apel·lació a les autoritats competents que garanteixi el dret de defensa de les persones que seran jutjades per la causa del procés.

En concret, demanen que es considerin mesures alternatives a la privació de llibertat en centre penitenciari de les persones que actualment es troben en presó provisional durant la celebració de l’imminent judici davant la sala del Tribunal Suprem.

El comunicat argumenta que la presó preventiva té unes causes taxades en l'ordenament jurídic espanyol que no sempre s'interpreten en els seus justos límits, la qual cosa la converteix, de fet, en una pena anticipada. És un problema generalitzat del sistema penal que vulnera el dret a la llibertat individual i el dret a la presumpció d'innocència; contribueix, a més, a la saturació els centres penitenciaris, i, finalment, pot entorpir el dret de defensa.

Pel que fa al dret de defensa, el text enviat al Tribunal Suprem destaca que és un dret fonamental en un estat de dret democràtic, i qualsevol persona acusada d'un il·lícit penal ha de poder disposar de mitjans adequats per exercir-lo de manera efectiva, incloent-hi les condicions materials adequades, molt en especial durant la celebració del judici oral. Així ho ha manifestat en nombroses ocasions el Tribunal Europeu de Drets Humans, per exemple, en la recent sentència Alekhina i d'altres c. Rússia de 17 de juliol de 2018.

Davant l’avís del trasllat dels presos a centres de la Comunitat de Madrid, el comunicat constata que qualsevol dels centres és a més d'una hora de distància de la seu de l'Audiència Nacional i dels seus calabossos, on hauran de ser transferides en vehicles policials de custòdia abans d'acudir cada dia a la sala de vistes del Tribunal Suprem.

Si es manté la situació de privació de llibertat provisional d'aquestes persones es produiran llargs trasllats al lloc de les vistes des de i cap al centre penitenciari i la seva permanència en dependències judicials alienes al Tribunal Suprem. Tot això pot dificultar el contacte continu amb els seus lletrats i limitar sense raó legal la seva participació activa en la seva pròpia defensa, de manera que se’n restringeixi innecessàriament aquest dret. Aquest trasllat diari s'efectuarà previsiblement durant diversos mesos, la qual cosa significa una penositat innecessària afegida a les finalitats de la presó provisional.

Aquest comunicat també s’adreçarà a diversos ombudsman de l’Estat i els resposables de drets humans del Consell d’Europa, per si consideren oportú donar suport a la iniciativa.

Tornar a l

El síndic participa en l’acte de commemoració del 10è aniversari del Mecanisme de Queixes del Banc Europeu d’Inversions

14/01/2019

foto

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha participat avui a la jornada per commemorar el 10è aniversari del Mecanisme de Control del Banc Europeu d’Inversions. La intervenció del síndic ha estat ubicada en la taula rodona sobre els resultats i reptes dels mecanismes independents de rendició de comptes, juntament amb altres representants i membres de la societat civil, que han exercit una funció de control i supervisió de les actuacions dutes a terme pel BEI, a través del seu Mecanisme de Control.

La intervenció del síndic s’ha centrat a ressaltar la importància dels mecanismes de control i la capacitat de retre comptes de les actuacions públiques, potenciant la transparència, la participació i l’anàlisi dels processos i els mecanismes d’actuació. En aquest sentit, ha lloat la valentia de crear el mecanisme de control per part del BEI ara fa 10 anys, i ha encoratjat els seus responsables a dotar-lo dels mitjans i recursos suficients perquè pugui exercir les seves funcions de la forma més garantista possible, d’acord amb els procediments establerts i els principis de bona administració. 

Bona part de la intervenció del síndic s’ha centrat en el seguiment que ha fet la institució del projecte de la plataforma Castor, que també ha estat a bastament treballat pel Mecanisme de Control del BEI, des de la perspectiva de l’anàlisi del procés de finançament. El síndic ha subratllat que el MIT (Massachusetts Institute of Technology) va concloure en les seves investigacions que hi havia relació de causa-efecte entre les injeccions de gas i els moviments sísmics. Sobre aquesta qüestió, la defensora del poble europeu, Emily O'Reilly, ha emès recentment una resolució en què qualifica de mala administració l'actuació duta a terme pel Banc Europeu d'Inversió (BEI). El síndic també ha lloat la tasca acomplerta per la Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres del Sénia, que ha definit com a moviment democràtic de lluita i defensa dels drets col·lectius.

El Mecanisme de Queixes del Banc Europeu d’Inversions és l’eina pública de retre comptes del BEI, que dirimeix les queixes i consultes de les persones sobre els projectes, polítiques o activitats exercides pels grups del BEI.

 

Tornar a l

El Síndic obre una actuació d’ofici arran de l’ingrés d’un nadó per presumptes maltractaments

12/01/2019

El Síndic ha obert una actuació d'ofici després de tenir coneixement de l'ingrés a l'UCI pediàtrica de l'Hospital de la Vall d'Hebron d'un nadó per possibles maltractaments per part del seu progenitor

El Síndic s’adreçarà a l’Administració municipal, a la DGAIA i al Departament de Salut per conèixer la intervenció de les diferents administracions implicades en la prevenció d’aquest possible cas de maltractament infantil i valorar el funcionament dels protocols de coordinació existents. Cal determinar en qualsevol cas si pot haver-hi signes previs no detectats adequadament per part de les instàncies referides.    

La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix l'obligació dels estats de protegir l'infant contra totes les formes de violència física o mental mentre està sota la guarda dels seus pares, tutors legals o de qualsevol altra persona que el tingui a càrrec. A Catalunya, la Llei 14/2010, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, estableix l'obligació dels poders públics de prendre totes les mesures necessàries per protegir els infants i els adolescents de qualsevol forma de maltractament.

El Síndic recorda que el març del 2016, en ocasió de la mort d’un nadó, va demanar mesures específiques per a la protecció dels nadons (o infants petits) en situació de risc, a fi de garantir-ne un seguiment i una atenció més intensius, atesa la seva enorme vulnerabilitat per raó de l'edat, i atès que es troben en una etapa en què no hi ha altres serveis que en garanteixin el seguiment indirecte.

Entre d'altres, va reclamar més recursos de suport familiar d'acompanyament a la parentalitat, millora de la coordinació dels serveis, millora de la formació especialitzada sobre les situacions de maltractament i de desprotecció infantil als equips i professionals dels serveis d’atenció social primària i altres programes de suport familiar, i també als professionals d'altres àmbits (serveis d’atenció bàsica de salut, centres escolars, serveis de lleure educatiu, etc.) per assegurar la capacitat de detecció del maltractament i les accions per protegir els infants que el pateixen.

Igualment, va demanar que es garanteixi el finançament i es reforci la provisió de serveis i programes preventius de criança positiva i de suport a les famílies, com ara el programa extern d'acompanyament a la maternitat, en les diferents etapes i moments clau del cicle vital i en determinades circumstàncies específiques (conflictes familiars, etc.), especialment quan els progenitors poden patir més dificultats en l’exercici de les seves funcions parentals.  

Finalment, el Síndic va instar a garantir la coordinació entre els serveis socials bàsics i els serveis de salut (serveis pediàtrics, centres hospitalaris, etc.) perquè els professionals sanitaris disposin de la informació relativa a la situació de risc dels infants que atenen i que el triatge incorpori una variable compatible amb la detecció del maltractament quan els infants assisteixen a serveis d'atenció primària i d'urgència.

Tornar a l

El Síndic i l’Ajuntament de Salou signen un conveni de col·laboració

08/01/2019

foto

El Síndic de Greuges de Catalunya i l'Ajuntament de Salou s’han compromès a donar la màxima celeritat a la tramitació de les queixes presentades al Síndic i que afectin competències municipals d’aquesta localitat

El síndic de greuges, Rafael Ribó, s’ha desplaçat aquest dimarts 8 de gener de 2019 a Salou per signar un conveni de supervisió singularitzada amb l’alcalde de l’Ajuntament de la localitat, Pere Granados. Amb la signatura d'aquest conveni de col·laboració, el Síndic es compromet a oferir una atenció singularitzada a l’esmentat municipi del Tarragonès, que es concretarà en la tramesa a l'Ajuntament d’un informe anual que reculli la situació de les queixes gestionades referents al Consistori i una estadística de les consultes provinents de persones i d’entitats locals. El síndic també podrà assistir a un plenari municipal per exposar i debatre l’informe esmentat. 

Per la seva banda, l'Ajuntament de Salou es compromet a divulgar la figura del Síndic al municipi i les diferents vies per accedir-hi sense necessitat de traslladar-se a Barcelona: per mitjà del telèfon gratuït 900 124 124, el web www.sindic.cat, per correu postal amb sobres de cobrament a destinació o directament a través de la visita de personal assessor de la institució al municipi, com a mínim, dos cops l'any.

Amb la signatura d'aquest conveni d'avui ja són 37 els convenis de supervisió en funcionament. L’últim es va signar al juny amb Cerdanyola del Vallès. A banda, té un conveni de característiques similars amb el Conselh Generau d'Aran.

Tornar a l