Actualitat: notícies i notes de premsa

El Síndic investiga la situació dels examinadors de trànsit a Catalunya

22/08/2017

foto

Defensa el dret de vaga del col·lectiu afectat i alerta que a Catalunya hi ha un problema estructural d'insuficiència de plantilla

Cal normalitzar l'accés dels aspirants a les proves per treure's el carnet

Ha demanat informació a la DGT i al Delegat del Govern a Catalunya i ha traslladat el cas al Defensor del Poble 

El Síndic ha decidit intervenir en aquesta situació amb l'objectiu de supervisar d'ofici l'actuació de l'Administració per garantir tant el dret dels treballadors com el dels alumnes i professors d'autoescola, i davant els greuges que aquesta situació està causant a les persones que es volen presentar a les proves pràctiques per treure's el carnet de conduir.

Per aquest motiu, s'ha adreçat a la Direcció General de Trànsit i ha demanat informació sobre els motius de la manca d'acord i les mesures previstes per minimitzar les repercussions de la vaga indefinida convocada per al pròxim dia 4 de setembre.

Arran d'una queixa rebuda per la manca d'examinadors a la demarcació de Tarragona i l'existència d'una quota màxima de sis alumnes per professor i convocatòria, el Síndic alerta que es pot tractar d'un problema estructural. Un problema que, segons la queixa concreta rebuda, porta els alumnes catalans a haver de registrar-se en autoescoles de municipis veïns de l'Aragó o Castelló, a la Comunitat Valenciana.

Rafael Ribó, que ha volgut aprofundir en els motius del conflicte, ha sol·licitat dades comparades amb altres comunitats autònomes sobre el nombre d'examinadors i les ràtios i quotes existents. Així, ha demanat informació a la Direcció General de Trànsit i a la Delegació del Govern a Catalunya i ha traslladat el cas al Defensor del Poble.

Els motius principals de la vaga són la demanda d'augment salarial i la millora de les condicions laborals, afectades, sobretot, pel dèficit en el nombre de funcionaris examinadors. Des de l'inici de la vaga, el passat mes de juny, s'han suspès unes 80.000 proves pràctiques. 

Tornar a l

El Síndic participa en la concentració per condemnar l'atemptat de Barcelona

18/08/2017

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i l'adjunt general, Jaume Saura, participen en representació de tota la institució en la concentració

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, i l'adjunt general, Jaume Saura, participen en representació de tota la institució en la concentració per condemnar l'atemptat de Barcelona i mostrar el condol per les víctimes que tindrà lloc avui a les dotze hores a la plaça Catalunya de la capital catalana.

El minut de silenci ha estat convocat pel president la Generalitat, Carles Puigdemont, que estarà acompanyat per la resta de membres del govern; per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i per l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. Actes homòlegs tindran lloc a les principals ciutats catalanes.

El Síndic de Greuges de Catalunya ja va emetre ahir un comunicat de condemna de l’atemptat i va expressar la seva profunda solidaritat amb les víctimes i els seus familiars.

Defensors d'arreu del món han fet arribar mostres de suport al Síndic, han expressat la seva profunda tristesa davant els fets ocorreguts i s'han posat a  disposició de la institució per tot allò que sigui necessari. 

Tornar a l

El Síndic condemna l’atemptat de les Rambles de Barcelona i se solidaritza amb les víctimes i els seus familiars

17/08/2017

Ha fet arribar el seu suport tant al president de la Generalitat com al conseller d’Interior

El Síndic de Greuges de Catalunya condemna l’atemptat que ha tingut lloc aquesta tarda a les Rambles de Barcelona i expressa la seva profunda solidaritat amb les víctimes i els seus familiars.

Així ho ha fet saber al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i al conseller d’Interior, Joaquim Forn, a qui, a més, ha ofert la seva col·laboració en tot allò que pugui ser necessari.

Com a defensor dels drets de les persones, el Síndic vol manifestar tot el seu suport en la defensa de les llibertats. 





Tornar a l

L'adjunt general del Síndic s'entrevista amb el periodista turc Hamza Yalçin

17/08/2017

El periodista, intern al Centre Penitenciari Brians I, resta a l'espera que l'Audiència Nacional posi en marxa una petició d'extradició a Turquia 

L'adjunt general al síndic, Jaume Saura, s'ha desplaçat aquest matí al Centre Penitenciari Brians I per visitar el periodista turc Hamza Yalçin amb l'objectiu de donar-li suport, comprovar les condicions en què es troba i comunicar-li les actuacions dutes a terme pel Síndic per frenar l'extradició a Turquia.

El periodista va ser detingut el passat 3 d'agost a l'aeroport de Barcelona, arran d'una ordre de recerca i captura de la Interpol a instàncies de les autoritats de la República de Turquia per un suposat delicte d'"insults al president" i "vincles amb el terrorisme". Actualment, es troba en espera que l'Audiència Nacional posi en marxa una petició d'extradició a Turquia. Aparentment, l'acusació contra ell es fonamenta exclusivament en la seva activitat com a periodista, per la qual cosa no es compliria el requisit de la doble incriminació, que és imprescindible per donar curs a l'extradició.

El Síndic addueix que el Conveni contra la tortura de 1984 i la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans, entre altres instruments internacionals, prohibeixen el lliurament de qualsevol persona a un estat en què pugui ser sotmès a tortures o tractes cruels, inhumans o degradants. A més, també manifesta que no és procedent l'extradició a un país que també ha suspès el Conveni europeu i que, per tant, no pot garantir un judici just als seus ciutadans.

A més de demanar la intervenció del Defensor del Poble, el Síndic també ha traslladat el cas al comissari de Drets Humans del Consell d'Europa, Nils Muiznieks.

El Síndic ja va adreçar-se al defensor turc arran del cop d'estat del juliol de 2016 per mostrar-li la seva preocupació per l'abast de les mesures d'excepció adoptades aleshores pel govern turc. 

Tornar a l

El Síndic investiga possibles vulneracions dels drets dels infants desallotjats a Sants i al carrer Entença de Barcelona

11/08/2017

La Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l’infant estableix l’obligació de donar suport a les famílies que ho necessitin, principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge dels infants 

Davant l’aparició als mitjans de comunicació de la notícia del desallotjament de diverses famílies d'un bloc del carrer Sugranyes de Barcelona el passat 9 d’agost, el  Síndic ha decidit actuar d’ofici i ha demanat informació a les administracions implicades. De la mateixa manera, també s’ha fet ressò del desallotjament d’un nen de set anys i la seva mare el dia 8 d’agost al carrer Entença de Barcelona.

Així, s’ha adreçat als Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona i ha sol·licitat rebre els informes socials de les famílies desallotjades amb fills. També vol informació sobre les actuacions dutes a terme pels Serveis Socials abans del desallotjament davant la situació d'exclusió residencial.

El Síndic també ha expressat interès per la cronologia de les actuacions que els Serveis Socials i altres organismes competents han fet o tenen previstes amb les famílies amb fills arran dels desallotjaments.

Tot i que encara està investigant els casos, el Síndic ja ha avançat una recomanació de caràcter immediat i ha reclamat als Serveis Socials que s’adoptin mesures específiques immediates davant la situació en què es troben els infants per garantir el seus drets en general, i de manera específica el seu dret d'habitatge.

Al Departament d’Interior li ha demanat informació sobre la cronologia dels fets i sobre la coordinació amb l’àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament barceloní, per confirmar si els havien comunicat els desallotjament amb antelació suficient.

També s’ha adreçat a l’Ajuntament amb relació a l’actuació de la Guàrdia Urbana a la seu del districte, la matinada del 10 d’agost, quan algunes de les famílies de Sants que havien estat desallotjades van decidir passar la nit a les dependències municipals.

L'article 3 de la Convenció de les Nacions Unides sobre els drets de l'infant estableix que totes les mesures que afectin un infant han d’estar basades principalment en la seva consideració i el seu interès primordial.

L'article 27 d'aquesta Convenció determina el dret de tots els infants a un nivell de vida adequat al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social. Els pares o les persones responsables de l'infant tenen l'obligació primordial d'assegurar, dins de les seves possibilitats econòmiques, les condicions de vida necessàries per al desenvolupament de l'infant. 

Els estats membres, d'acord amb les condicions nacionals i segons els seus mitjans, han de prendre les mesures apropiades per ajudar els pares i les altres persones responsables de l'infant a fer efectiu aquest dret i, en cas de necessitat, els han de facilitar ajut material i programes de suport, principalment pel que fa a la nutrició, el vestit i l'habitatge.

Tornar a l