Notícies

Les polítiques socials centren el 30% de les 315 queixes que els lleidatans han presentat al Síndic el 2013

30/05/2014

(c) Síndic

Les queixes procedents de la demarcació lleidatana representen un 3,4% del total.

La ciutat de Lleida (amb 108), Tàrrega (amb 21) i Balaguer (amb 15) són les localitats que han registrat més queixes.

La Paeria respon a les peticions del Síndic amb més celeritat que la mitjana d’ajuntaments catalans

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, s’ha desplaçat a Lleida per explicar l’Informe anual 2013, especialment les actuacions i les dades relacionades amb les comarques de Ponent. La presentació, que s’ha fet al Col·legi de Periodistes, ha tingut lloc un dia després que un equip del Síndic es traslladés al Centre Cívic de Pardinyes, on va atendre 12 queixes i 7 consultes dels veïns.

En total, el 2013 el Síndic ha rebut 315 queixes procedents de la demarcació de Lleida, que representen un 3,4% del total de queixes iniciades. Amb 108 queixes, Lleida ha estat la localitat que n’ha presentat més, seguida de Tàrrega (21), Balaguer (15), i Solsona i Vielha (9).

Les polítiques socials (educació, infància, salut, serveis socials, etc.) han estat l’àmbit que ha generat més queixes (95), seguit del d’administració pública i tributs (92), el de polítiques territorials (48) i el de seguretat pública i justícia (45). Pel que fa a les consultes (288), les més nombroses han estat relacionades amb temes de consum (76) i de polítiques socials (67).

L’actuació de la Paeria de Lleida, motiu del 7% de queixes

L’Ajuntament de Lleida (22 queixes) és l’administració que més peticions d’intervenció del Síndic ha generat, seguit del de Tàrrega (16) i del Consell Comarcal del Pallars Sobirà (14). Pel que fa a la col·laboració amb el Síndic en la investigació de les queixes, la Paeria de Lleida ha demostrat més agilitat que la mitjana d’ajuntaments catalans. En concret, el consistori lleidatà ha trigat un termini 77 dies a respondre les peticions del Síndic, mentre que la mitjana d’ajuntaments ha necessitat 104 dies.

Segregació escolar, infants en assentaments gitanos, transport escolar, acolliment familiar i registres civils centren les actuacions d’ofici 

Per iniciativa pròpia, el Síndic ha obert cinc actuacions d’ofici. Una d’aquestes, que encara no s’ha finalitzat, s’ha centrat a analitzar els desequilibris en la distribució de l’alumnat en les escoles a la ciutat de Lleida. També en l’àmbit educatiu, el Síndic s’ha pronunciat davant l’anunci de supressió del servei de transport escolar al Pallars Sobirà i ha considerat que la  mesura no comporta cap irregularitat.

La situació dels infants d’un assentament gitano a la ciutat de Lleida i les sospites de manca d’escolarització han estat motiu d’una actuació que el Síndic ha resolt amb un seguit de recomanacions a l’Ajuntament de Lleida i al Departament d’Ensenyament perquè garanteixin les necessitats bàsiques i l’escolarització dels infants afectats.

Les acusacions de pederàstia contra un acollidor familiar de Castelldans han comportat l’obertura d’una actuació per aclarir el paper de l’Administració.  Aquesta actuació va desembocar en l’elaboració d’un informe genèric sobre el seguiment de l’acolliment familiar a Catalunya.

Finalment, el funcionament del Registre Civil de Lleida amb relació al creixement de les sol·licituds de nacionalitat i la falta de criteris homogenis per aturar aquest increment han portat el Síndic a demanar la intervenció del Defensor del Poble.

Aiguats a la Val d’Aran

El Síndic ha rebut diverses queixes amb relació a l’actuació de l’Administració davant els aiguats de la Val d’Aran del mes de juny de 2013. Els interessats han sol·licitat la intervenció del Síndic de Greuges per la disconformitat amb la manca de solucions i d’indemnitzacions pels desperfectes causats per les inundacions.

El Servei d’Atenció a les Persones visita set localitats lleidatanes

Durant el 2013 el Síndic ha fet set desplaçaments a localitats lleidatanes per rebre queixes i consultes de primera mà. L’equip itinerant del Síndic ha visitat Balaguer, Tàrrega, Lleida, Solsona, Vielha, Alcarràs  i Agramunt.

En qualitat d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT), durant el 2013 el Síndic ha visitat les comissaries dels Mossos d’Esquadra de Sort i Tremp i la Policia Local de Tremp.

Tornar