Notícies

El Síndic intervé d'ofici i visita els assentaments de temporers al Segrià

17/07/2017

foto

S'ha traslladat fins a la zona i ha constatat que les condicions de seguretat, salubritat i d'higiene són molt precàries

L’Administració de la Generalitat i la Diputació haurien d'assumir part de la responsabilitat, que no pot recaure únicament en les autoritats locals

El Síndic de Greuges té oberta una actuació d'ofici per investigar la situació dels assentaments de temporers situats al Segrià denunciada recentment a les xarxes socials i als mitjans de comunicació. Amb motiu de la investigació, Rafael Ribó s'ha desplaçat aquest dilluns 17 de juliol a Lleida i ha visitat tres assentaments irregulars de temporers.

Amb aquesta visita, el Síndic ha pogut corroborar les informacions publicades que assenyalaven que les condicions en què es troben les persones que viuen als assentaments són extremadament precàries.

Tant pel que fa a la higiene i a la salubritat com a les mesures de seguretat, el Síndic denuncia que els assentaments comporten una greu vulneració  de drets humans i contrasten amb les instal·lacions que s'han habilitat per als temporers que treballen amb un contracte tancat al país d'origen i gestionades per Unió de Pagesos.

El Síndic ha avançat que es tracta d'una problemàtica transversal i que l’Administració de la Generalitat i la Diputació, amb les quals contactarà, haurien d'assumir part de la responsabilitat, que no pot recaure únicament en les autoritats locals. El Síndic també ja s'havia adreçat a la Inspecció de Treball de Catalunya per conèixer si ha rebut denúncies amb relació a l'obligació d'algunes de les empreses vinculades a la recollida de fruita de facilitar allotjament als treballadors temporers.

Per dur a terme la investigació, la institució també s'ha adreçat al Consell Comarcal del Segrià. En concret, li ha demanat informació sobre les accions que s'han posat en marxa en aquesta campanya, en el marc dels projectes d'intervenció directa a temporers que viuen en assentaments que ha estat duent a terme el Consell Comarcal des de fa uns quants anys. També li ha demanat per les intervencions dutes a terme pels serveis socials bàsics amb relació a aquestes persones.

Tornar