Notícies

El Síndic demana rectificacions davant la manca d’informació i el canvi de criteris per obtenir les etiquetes mediambientals

07/12/2017

foto

Coincidint amb l’entrada en vigor de les mesures de restricció de circulació, la DGT ha comercialitzat els distintius que fins ara enviava gratuïtament

El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per aclarir els canvis de criteris en la distribució de les etiquetes mediambientals per a vehicles menys contaminants. A parer del Síndic, l’actuació de la Direcció General de Trànsit (DGT) s’ha caracteritzat per la manca de transparència i un aparent afany recaptador.

Per aquest motiu, el Síndic ha traslladat el cas al Defensor del Poble, que té competència per supervisar l’organisme, dependent del Ministeri de l’Interior. En el seu escrit, Rafael Ribó ha demanat informació concreta sobre el motiu pel qual actualment encara no s’han enviat totes les etiquetes mediambientals als titulars dels vehicles que són beneficiaris d’aquest distintiu. També ha preguntat per quina raó les etiquetes han passat a comercialitzar-se per mitjà de Correus a un preu de cinc euros quan fins ara la DGT les havia estat enviant de forma gratuïta al domicili dels interessats.

La problemàtica ha sorgit davant l’entrada en vigor l'1 de desembre de 2017, de les mesures de restricció de circulació. En concret, aquestes mesures preveuen que en situació d'episodi de contaminació ambiental els turismes que no disposin de l'etiqueta ambiental de la DGT (Zero, Eco, C i B) no podran circular a la zona de baixes emissions, que és una àrea de 95 km2 que inclou tot el municipi de Barcelona (excepte Zona Franca-Polígon industrial i el barri de Vallvidrera, Tibidabo i les Planes), i també diversos àmbits dels municipis veïns limítrofs amb les rondes.

Aquesta situació comporta un greuge comparatiu entre els titulars dels vehicles que sí que han rebut l'etiqueta al seu domicili i d'altres que s'han de desplaçar i pagar una etiqueta que fins ara s'havia distribuït gratuïtament, i a més sense donar explicacions sobre la qüestió.

Cal tenir present que l'ús d'aquest distintiu és recomanable, però no és obligatori. Tanmateix, atès que facilita la ràpida identificació dels vehicles menys contaminants, es recomana que s'adhereixi en l'angle inferior dret del parabrises davanter o en qualsevol lloc visible del vehicle.

Tornar