Notícies

El síndic participa en la Conferència Anual de la defensora del poble europeu liderant un grup de treball sobre el Reglament de protecció de dades (GDPR)

11/04/2019

síndic

La trobada, que ha tingut lloc a la seu del Parlament Europeu, també ha abordat qüestions com ara la participació en els afers públics o els drets socials

El síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha analitzat aquest dilluns 8 d’abril, conjuntament amb ombudsman procedents de tot Europa, quins efectes ha tingut l’entrada en vigor de la nova llei europea de protecció de dades sobre la institució que encapçala. Ho ha fet en el marc de la Conferència Anual de la Xarxa de Defensors de l’Ombudsman Europeu, que ha tingut lloc el 8 i 9 d’abril a Brussel·les.

Ribó ha presidit i conduït un grup de treball sobre els efectes de la llei i ha  avançat algunes de les actuacions dutes a terme al Síndic per garantir el compliment de la nova normativa des de la seva vigència. Entre d’altres, s’han revisat tots els procediments i formularis de queixa i s’ha donat formació a tota la plantilla sobre els criteris que s’han de seguir per protegir la confidencialitat de les dades que es gestionen. També s’ha contractat, conjuntament amb la resta d'organismes de control estatutaris, els serveis d’assessoria d’una persona experta. Segons el síndic, els ombudsman treballen amb material altament sensible i la nova normativa és més una eina que una obligació. En l’exposició de conclusions, Ribó ha destacat el grau de responsabilitat assumit pels ombudsman en la implementació de la llei.

A les portes de les eleccions europees, la defensora del poble europeu, Emily O’Reilly, ha convocat la Xarxa Europea d’Ombudsman per debatre les mesures per millorar la democràcia participativa a la UE. Les preguntes que es van intentar respondre des de la seu del Parlament Europeu van ser sobre la possibilitat per part de la ciutadania de modelar les decisions de la UE, com s’assoleix l’èxit en la democràcia participativa o com poden les administracions públiques, els defensors i altres persones implicar més la ciutadania en la presa de decisions.

La trobada ha reunit al voltant de 100 ombudsman d’estats, regions i municipis d'arreu d'Europa, a més de diputats i funcionaris de la UE, organitzacions i altres participants interessats. A més de la participació en els afers públics, altres temes tractats a fons en aquesta ocasió han estat les prestacions familiars, els drets socials i el dret a la salut.

Tornar