La version française de cette page n'étant pas disponible, vous avez été renvoyé à la version catalane

Actualités

El Síndic investiga d’ofici les vulneracions de drets en el conflicte de l’aeroport

08/08/2017

Ha demanat informació al Govern espanyol, i en concret als ministeris de Foment i de l’Interior, i els ha recordat que és un servei públic sota la seva responsabilitat

També s’ha adreçat al president de la Generalitat i al Departament de Treball

Des que es va iniciar el conflicte el passat mes de juliol, s’està fent un  seguiment de la situació dels drets a l’aeroport

 

El Síndic de Greuges de Catalunya està supervisant l'actuació de les administracions implicades en el conflicte de l’aeroport del Prat, a les quals s’ha adreçat recentment, per poder emetre la seva resolució. Des que va començar el conflicte, el Síndic s’ha interessat pel greuge que la situació està comportant als viatgers, tant als turistes com a la resta de passatgers, i n’ha fet un seguiment.

En primer lloc, es vol esbrinar la responsabilitat del govern espanyol pel que fa a la possible mala administració i afectació de drets. Arran del que es qualifica com un exemple de mala administració i manca de governança, el Síndic recorda que ens trobem davant d’un conflicte laboral amb relació a un servei públic que afecta els drets de la col·lectivitat. Per aquest motiu, també s’ha posat en contacte amb el Ministeri de Foment, per saber quines mesures té previstes per afavorir el diàleg entre l’empresa concessionària i els treballadors. També ha posat la situació en coneixement del Defensor del Poble.

En segon lloc, s’analitzen les condicions de seguretat de l’aeroport. En aquest sentit, Rafael Ribó ha considerat un fet contradictori i molt greu que les grans cues que es creen al voltant del control de seguretat establert d’acord amb els estàndards internacionals del transport aeri posin en risc la seguretat dels passatgers acumulats. Per això, ha preguntat també al Ministeri de l’Interior quines mesures té previst adoptar per evitar aquest col·lapse.

En tercer lloc, s'ha fet una anàlisi dels drets laborals i dels drets de la ciutadania. En aquesta línia, el Síndic ha preguntat quines són les condicions laborals del personal encarregat del control de seguretat de la resta d’aeroports de l’Estat. En aquest sentit, ha demanat xifres sobre el trànsit de persones a l’aeroport del Prat i sobre la proporció de treballadors amb relació al moviment de persones i vols, per contrastar si s’adequa a les necessitats existents.

També s’ha fet ressò de les condicions laborals abusives denunciades pels treballadors del control de seguretat de l’aeroport, contractats per l’empresa Eulen. En concret, ha demanat informació al Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya sobre les actuacions que s'han endegat per garantir-los el dret de vaga sense vulnerar els drets dels passatgers a viatjar.

Finalment, el Síndic també s’ha adreçat al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i ha insistit que tot i que cal que totes les administracions implicades assumeixin responsabilitats, s’ha de tenir clar en qui recau la responsabilitat de la gestió de l’aeroport i decidir si és oportú un canvi en aquest sentit, com el que reclamaven representants de la societat catalana en un acte al 2007 amb el títol “L'aeroport de Barcelona: infraestructura clau per al futur de l'economia catalana”.

Les actuacions del Síndic pel que fa a la defensa dels drets del transport aeri són cada vegada més freqüents, especialment en temporada de vacances, quan nombroses persones veuen vulnerats els seus drets. Recentment ha investigat el control de passaports i un incident de la companyia vueling. Amb relació a aquesta companyia, també havia intervingut l’estiu passat per l’acumulació de maletes als aeroports.

 

 

Retour