Resolució
Q-00001/2015 Queixa relativa a la denegació de la baixa d'un jugador d'un club de futbol

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 02/01/2015
Data de l'últim moviment 20/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa, pare d'un jugador infantil d'un club de futbol de l'Hospitalet de Llobregat, exposa que el seu fill va fitxar per aquest club el mes de setembre de 2014. Inicialment, se'ls va informar d'unes condicions, que sembla que no s'han respectat plenament. A conseqüència d'aquest suposat incompliment, el promotor va sol·licitar la baixa federativa de la llicència infantil del seu fill amb l'entitat.

Tot i això, aquesta sol·licitud de baixa va ser desestimada inicialment pel club i posteriorment avalada també per la Federació Catalana de Futbol (en endavant FCF). Segons la resolució de l'FCF, d'11 de desembre de 2014, el club es va oposar a la petició i va manifestar que la reduïda plantilla amb què comptava l'equip impedia la concessió d'aquesta baixa. Per tant, es va desestimar la sol·licitud sobre la base de l'article 140 del Reglament general de l'FCF. En data 16 de desembre de 2014, el promotor va presentar recurs d'apel·lació davant del Comitè d'Apel·lació de l'FCF però va ser desestimat. 

L'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat ha exposat que no pot intercedir en les relacions privades entre els clubs i els esportistes. Tot i això, el Síndic ha constatat que l'Ajuntament cedeix a aquesta entitat esportiva l'ús d'instal·lacions municipals per a la pràctica de les seves activitats. Per tant, l'Ajuntament té capacitat d'incidir sobre tots aquells aspectes relacionats amb el funcionament de les entitats esportives que fan ús dels equipaments públics o que reben recursos públics i que estan relacionats amb les garanties del dret dels infants a la pràctica esportiva.  

A criteri del Síndic, d'acord amb el dret dels infants a la pràctica esportiva i a l'interès superior de l'infant, cap entitat hauria d'evitar concedir a mig curs la baixa federativa a un infant si les condicions que ofereix no són òptimes o s'han vist modificades substancialment respecte de la situació existent o compromesa a l'inici de curs, o si la denegació de la baixa dificulta o priva l'infant de la pràctica d'aquest esport.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic ha demanat a l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat que treballi conjuntament amb l'entitat esportiva per:

- garantir que el club respecta el dret dels infants a la pràctica esportiva en condicions òptimes i adequades;

- garantir una informació clara a les famílies sobre les condicions que ofereix el club per a la pràctica formativa del futbol;

- trobar solucions consensuades a les queixes presentades, amb ple respecte a l'interès superior de l'infant i al foment de la pràctica de l'esport en condicions adequades;

- afavorir l'atorgament de la baixa federativa en cas que la informació facilitada a la persona interessada en el moment de la inscripció no s'acompleixi posteriorment o en cas que les condicions que ofereix el club per a la pràctica del futbol no siguin òptimes.

Com a resposta a aquests suggeriments, l'Ajuntament exposa que ha establert un conveni amb l'entitat per a la temporada 2014/2015 per regular l'ús dels espais esportius municipals que utilitza, i que ha informat l'entitat de les queixes rebudes sobre el no-cobrament de quotes als esportistes i sobre el desplaçament amb autocar als partits, compromisos que l'entitat finalment no ha assumit. En relació amb aquest assumpte, l'Ajuntament informa que ha instat l'entitat per escrit en data 23 de febrer de 2015 a establir un protocol per informar amb claredat les famílies de totes les condicions establertes per l'entitat en el moment de formar part del club. 

Posteriorment, l'Ajuntament ha informat que l'entitat no ha iniciat la seva activitat del curs 2015/2016 a les instal·lacions municipals.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/01/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/02/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Resolució pendent d'acceptació
09/03/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/03/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Irregularitat
20/10/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
11/11/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
20/11/2015 Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-00985/2014