Resolució
Q-00006/2011 Manca de resposta de l'Administració sobre la competència dels enginyers tècnics de telecomunicacions per formular projectes d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu
Data d'inici 03/01/2011
Data de l'últim moviment 16/02/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada exposa la seva queixa perquè va adreçar un correu electrònic a diferents departaments de l'Administració de la Generalitat en què plantejava una qüestió sobre la competència dels enginyers tècnics de telecomunicacions per formular projectes d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió i no ha rebut cap resposta.

Contingut

La Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat industrial comparteix la tesi sostinguda en dos procediments judicials pendents de sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (en endavant TSJC) en què s'assenyala que la Sentència del Tribunal Suprem de 21 de desembre de 2010 fa només referència a la capacitat o competència professional dels enginyers tècnics de telecomunicacions per redactar i signar projectes elèctrics de baixa tensió en general però sense especificar si la facultat se circumscriu només a projectes d'instal·lacions de telecomunicacions o abasta també instal·lacions elèctriques autònomes.

Així mateix, considera que la facultat reconeguda a la sentència del Tribunal Suprem esmentada no inclou la d'executar les instal·lacions, atès que això requereix una titulació específica o haver superat unes proves teòriques o pràctiques d'acord amb la normativa vigent a la data d'inici del procediment.

Per aquest motiu, considera que ha de ser el TSJC qui, al resoldre el recurs d'apel·lació contra la sentència dictada en el procediment de recurs ordinari 359/2006, precisi la competència dels enginyers tècnics de telecomunicacions.

Basant-se en aquesta informació i sense qüestionar la legitimitat de defensar els criteris que s'estimin oportuns en l'àmbit dels procediments judicials en curs, el Síndic considera que el plantejament seguit suposa reduir l'àmbit d'aplicació de la Sentència amb una interpretació massa restrictiva.

Aquesta sentència de 21 de desembre de 2010 s'ha d'inscriure en el marc d'una doctrina jurisprudencial ja expressada amb anterioritat en valorar, en altres àmbits d'activitat, els professionals que poden exercir una activitat determinada, i que és expressiva del criteri general de permetre exercir una activitat determinada a tothom que acrediti tenir els coneixements i/o l'experiència professional exigibles per fer-ho.

Així mateix, cal situar-se en el context del dret a la Unió Europea, que està orientat, amb caràcter general, a permetre l'exercici d'activitats professionals a tots aquells que acreditin els coneixements i la capacitació professional exigits, i que és reticent a acceptar la reserva a titulacions concretes, llevat d'aquells casos en què només pot acreditar l'aptitud per exercir la professió qui tingui una titulació concreta.

El Síndic considera que no s'adiu amb aquest marc normatiu i jurisprudencial pretendre que aquells a qui els tribunals han reconegut coneixements suficients per exercir una determinada activitat poden fer-ho només de manera parcial, circumscrita a projectar instal·lacions elèctriques subsidiàries d'instal·lacions de telecomunicacions, i negant-los la possibilitat d'actuar com a instal·ladors elèctrics per executar les instal·lacions que poden projectar.

Pel que fa específicament a la capacitat per exercir com a instal·lador de baixa tensió, cal tenir en compte el Reial decret 560/2010, de 7 de maig, pel qual es modifiquen diverses normes reglamentàries en matèria de seguretat industrial. El Síndic no comparteix el criteri que la normativa no suposi cap canvi en les titulacions exigides, perquè ara inclou una remissió clara i específica al pla d'estudis de titulats universitaris, sense mencionar cap titulació concreta. Al contingut del pla d'estudis dels enginyers tècnics de telecomunicacions sí que hi fa referència específica la Sentència del Tribunal Suprem de 21 de desembre de 010.

Encara que és cert que aquesta sentència no assenyala específicament que el currículum formatiu dels enginyers tècnics de telecomunicacions els habilita per exercir com a instal·ladors en baixa tensió, sí que els reconeix expressament capacitat per projectar aquestes instal·lacions.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que modifiqui el criteri sostingut per la Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial i, en conseqüència, es consideri que el títol d'enginyer tècnic en telecomunicacions habilita per formular projectes d'instal·lacions elèctriques de baixa tensió autònomes i per exercir les activitats pròpies d'instal·lador en baixa tensió.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/02/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/05/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/05/2011 Direcció General d'Energia, Mines i Seguretat Industrial Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/10/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/12/2011 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/01/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/02/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
16/02/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat