Resolució
AO-00018/2015 Actuació d'ofici per estudiar la situació i les condicions de les unitats convivencials d'acció educativa

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Acolliment familiar i adopcions
Data d'inici 10/02/2015
Data de l'últim moviment 28/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha obert una actuació d'ofici per estudiar l'estat actual i les condicions de les unitats convivencials d'acció educativa (UCAE), com a mesura que ha de permetre que infants i adolescents que per raó d'edat, situació familiar, nombre de germans o necessitats especials romanen en centres de protecció, puguin créixer i desenvolupar-se amb la cura de persones especialitzades en un entorn familiar i desinstitucionalitzat.

Un cop estudiat a fons aquest assumpte, el Síndic ha fet una sèrie de suggeriments al Departament de Benestar Social i Família en relació amb les propostes d'UCAE pendents de ser assignades a infants i adolescents que necessitin ser desinstitucionalitzats per poder viure en un entorn familiar que doni resposta a les seves necessitats. En concret, el Síndic ha recomanat al Departament:

1. Que es trameti a la institució informació actualitzada sobre: a) el nombre d'infants de menys de sis anys en centres; b) d'aquests, el nombre d'infants amb proposta d'acolliment en família aliena i el nombre d'infants amb proposta d'UCAE, amb indicació de l'any de la proposta; c) el nombre d'infants de més de sis anys en centres, i d) d'aquests, el nombre d'infants amb proposta d'acolliment en família aliena i el nombre d'infants amb proposta d'UCAE, amb indicació de l'any de la proposta.

2. Que l'informi del nombre de sol·licituds de famílies per constituir UCAE estimades l'any 2015 i del nombre d'expedients que estan en estudi.

3. Que es revalori, des un procés participatiu en el qual s'impliqui totes les institucions col·laboradores per a la integració familiar (ICIF) i totes les UCAE, la possibilitat de constituir acolliments professionals o especialitzats, en funció de les necessitats dels infants i adolescents acollits.

4. Que s'analitzin els aspectes relacionats amb el suport i el recolzament que han de rebre els acollidors per preservar les bones condicions personals i ambientals de les UCAE, en interès superior dels infants i adolescents acollits. 

5. Que s'analitzi el nombre d'infants i adolescents que han estat retornats als centres i les causes del seu retorn, per valorar les dificultats de l'acolliment en UCAE i introduir, si escau, les mesures de prevenció necessàries en aquest sentit.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/02/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/04/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/07/2015 Institut Català de l'Acolliment i l'Adopció (ICAA) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
28/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació