Resolució
Q-00019/2012 Disconformitat amb l'actuació d'un centre docent de titularitat privada de Barcelona en relació amb l'expulsió d'un alumne

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 03/01/2012
Data de l'últim moviment 02/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb l'actuació d'un centre docent de titularitat privada en què va estar escolaritzat el seu fill.

Exposen que el curs passat el seu fill va començar P3 en una escola de Barcelona, i que durant tot el curs escolar van col·laborar amb les indicacions que el centre els donava. En aquest sentit, exposen que van portar el seu fill a fer un seguiment psicològic seguint les indicacions de l'escola. Tot i això, el 29 de març de 2011 van informar l'escola que el curs següent el seu fill no continuaria en aquest centre, ja que no estaven d'acord amb el tractament que rebia.

El mes de maig, però, van rebre un burofax de l'escola en què es deia que l'alumne no podia continuar l'escolarització al centre. El motiu adduït per l'escola era l'incompliment per part dels pares de les normes de règim intern, però els promotors exposen que han seguit sempre les indicacions de l'escola i, per tant, desconeixen quin ha estat aquest incompliment.

Davant aquesta situació els promotors es van adreçar a la Inspecció educativa, que els va informar que l'actuació del centre no era correcta però que no podien dur a terme cap actuació pel fet que el centre és de titularitat privada i no té concert. Així mateix, es va gestionar l'accés de l'alumne a una altra escola de Barcelona, on roman escolaritzat actualment amb normalitat.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic ha suggerit al Departament d'Ensenyament: 
1. Que revisi l'actuació duta a terme en aquest cas des de l'Administració educativa i que, en el futur, davant l'aplicació de sancions per la comissió de conductes greument perjudicials per a la convivència al centre, es requereixi els centres privats no sostinguts amb fons públics perquè ajustin la seva actuació a les previsions de la Llei 12/2009, del 10 de juliol, d'educació.

2. Que desenvolupi reglamentàriament la regulació continguda en els articles 34.2 i 36.1 i 2 de la Llei d'educació, als efectes de garantir-ne el compliment per part dels centres privats no sostinguts amb fons públics i dels centres concertats en els ensenyaments que imparteixin no sostinguts amb fons públics.

Posteriorment, el Departament d'Ensenyament ha informat que ha demanat a la Inspecció educativa que revisi les actuacions dutes a terme en aquest cas, i que requerirà els centre privats no sostinguts amb fons públics perquè les seves actuacions s'ajustin a la previsió de la Llei. 

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/06/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/08/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
17/12/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
31/12/2013 Departament d'Ensenyament Irregularitat
31/12/2013 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Irregularitat
02/01/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat