Resolució
Q-00024/2013 Disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Santpedor a un escrit relatiu a un concurs oposició per cobrir una plaça d'agent de la policia local de Santpedor

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 07/01/2013
Data de l'últim moviment 04/10/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Santpedor Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Santpedor a l'escrit que va presentar el 21 de desembre de 2012 amb relació al concurs oposició per cobrir una plaça d'agent de la policia local de Santpedor.

Exposa que va participar en el procés de selecció però que va ser eliminat per no superar el quart exercici. El 21 de desembre de 2012 va presentar un escrit en què exposava que l'acta del tribunal qualificador de 3 de desembre de 2012, relativa a la realització de les proves del concurs oposició, era confusa i contradictòria amb les bases del concurs publicades al Butlletí Oficial de la Província de 5 de setembre de 2012, i sol·licitava l'anul·lació del procés. Tot i això, no ha rebut resposta al seu escrit, motiu pel qual l'1 de febrer de 2013 en va presentat un altre, en el qual sol·licitava el certificat del silenci administratiu.

Contingut

Segons l'Ajuntament de Santpedor, la resolució de 4 de febrer de 2013,  per la qual es desestima la pretensió de la persona interessada d'anul·lar el procés per defecte de forma i de suspendre el procediment, es fonamenta en el fet que l'acta del tribunal no dóna lloc a confusió, atès que expressa amb claredat la voluntat de realitzar totes les proves en la mesura que sigui possible el mateix dia. De fet, tots els aspirants que hi van participar ho van entendre d'aquesta manera, inclòs el promotor de la queixa, que es va presentar a la prova cultural.

En vista de la documentació de què es disposa, el Síndic fa les consideracions següents:

1. La base sisena del concurs oposició lliure d'una plaça d'agent de la Policia Local estableix textualment que ?la data, l'hora i el lloc de realització de la segona prova i següents seran determinats pel tribunal i se'n donarà publicitat juntament amb els resultats de la prova anterior?.

Per tant, de conformitat amb aquesta base, l'acta del tribunal de 3 de desembre de 2012 conté els resultats de la primera prova de la convocatòria, acorda que les proves que segueixen tindran lloc el 17 de desembre en dos torns d'actuació i al mateix temps comunica que les proves següents a la primera que es determinen a les bases es duran a terme, en la mesura que sigui possible, el mateix dia.

La determinació efectuada pel tribunal, en el sentit que les proves següents es duran a terme el mateix dia sempre que sigui possible, no contradiu en cap cas les bases de la convocatòria. 

2. La persona interessada no va formular cap observació contra la decisió expressada pel tribunal qualificador a l'acta de 3 de desembre de 2012 i, en canvi, la va al·legar quan va tenir coneixement de no haver superat la quarta prova, arran de la publicació de la tercera acta del tribunal, de 17 de desembre de 2012.

3. L'acte impugnat per la persona interessada no va ser el resultat obtingut a la quarta prova, per la qual va quedar exclòs del procés selectiu, sinó la decisió del tribunal de fer la segona prova i les següents el mateix dia.

En aquest sentit, malgrat que la decisió del tribunal sobre la data de realització de les proves no era un acte de tràmit que incidís el fons de l'assumpte, que impedís que la persona interessada pogués continuar el procediment o que li produís indefensió, d'acord amb l'article 107 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, la persona interessada hauria d'haver manifestat aleshores la seva oposició a aquesta decisió perquè fos tinguda en compte a la resolució que posés fi al procediment. Tanmateix, el promotor no ho va fer així i va invocar-la extemporàniament, quan es va veure exclòs del procediment. 

4. La base dinovena, relativa als recursos, no recull expressament la possibilitat de formular l'oposició als actes de tràmit, i la base vintena, quan relaciona el dret supletori d'aplicació en tot allò que no està previst a les bases, no remet a la Llei 30/1992.

Per aquest darrer motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que en la redacció de les bases de futures convocatòries tingui en compte, a l'hora de fer referència als recursos administratius, la inclusió d'un apartat relatiu a la impugnació dels actes de tràmit de l'òrgan tècnic de selecció o del tribunal qualificador, quan no siguin susceptibles de recurs d'alçada, per no causar indefensió o perjudici irreparable, per no determinar la impossibilitat de continuar el procés selectiu o per no decidir el fons de l'assumpte. En aquests casos, s'hauria de fer constar que els aspirants podran formular les al·legacions pertinents en el moment de fer-se pública la puntuació final del procés selectiu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/03/2013 Ajuntament de Santpedor Sol·licitud d'informació a l'Administració
13/03/2013 Ajuntament de Santpedor Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/07/2013 Ajuntament de Santpedor Resolució pendent d'acceptació
09/09/2013 Ajuntament de Santpedor Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/09/2013 Ajuntament de Santpedor Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/10/2013 Ajuntament de Santpedor Vulneració
04/10/2013 Ajuntament de Santpedor Seguiment finalitzat