Resolució
Q-00038/2011 Disconformitat amb l'Ajuntament de Prat de Comte en relació amb l'expropiació d'una part d'una finca.

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 05/01/2011
Data de l'últim moviment 11/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Prat de Comte Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa en relació amb una finca de la seva propietat que té a Prat de Comte. Explica que el seu pare va adquirir de l'Ajuntament aquesta finca rústica, la parcel·la de la qual tenia una superfície de 200 m2. Diu que l'Ajuntament el vol privar de 60 m2 de parcel·la sense oferir-li cap indemnització. El 12 d'agost de 2010 va demanar permís per aplanar el terreny i no ha obtingut cap resposta.

Contingut

En resposta del que s'exposa a l'informe tramès per l'Ajuntament, el Síndic considera que les actuacions del consistori en aquest assumpte no són correctes des del punt de vista del codi de bones pràctiques que hauria d'inspirar el funcionament de l'Administració. En aquest sentit, el Síndic recorda que:

1. Ningú no pot ser privat del seus béns ni dels seus drets sinó per causa justificada d'utilitat pública o d'interès social, mitjançant la indemnització corresponent i de conformitat amb el que disposin les lleis (article 33 de la Constitució).

2. El Reglament de patrimoni dels ens locals aprovat pel Decret 336/1988, de 17 d'octubre de 1988, estableix en els articles 41 a 48 el procediment pel qual els ens locals poden alienar o gravar béns patrimonials. Cal remarcar que per alienar un bé patrimonial cal determinar la situació física de la finca i fer-ne l'atermenament.

3. Les administracions tenen el deure de resoldre expressament en tots els procediments d'acord amb el que estableix l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i de procediment administratiu comú. 

4. Les llicències es concedeixen sens perjudici de drets de tercers i salvant el dret de propietat. 

5. D'altra banda, el Síndic de Greuges ha aprovat i difós un Codi de bones pràctiques administratives que es pot consultar a la web de la institució. L'apartat VII d'aquest codi està dedicat al deure de respondre expressament i entre d'altres coses diu el següent:

"L'Administració ha de donar resposta escrita a les qüestions que les persones li plantegin també per escrit, tant en el marc d'un procediment administratiu, com quan formulin suggeriments, propostes, queixes o demandes d'informació.
	
- L'Administració ha de contestar de forma expressa els escrits de desacord que la persona interessada pugui formular, encara que la resolució administrativa sigui ferma.
	
- El silenci administratiu permet a la persona interessada d'accedir a la tutela judicial, però no eximeix l'Administració de l'obligació de donar resposta ni li impedeix de resoldre en qualsevol sentit.

- Les respostes expresses de l'Administració han de ser raonades, intel·ligibles i congruents amb les peticions o les al·legacions formulades, per no causar indefensió o inseguretat jurídica a les persones que s'hi adrecen" .

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Prat de Comte el següent:

1. Que determini de forma raonada, en vista de tota la documentació existent en els arxius municipals relacionada amb l'alienació d'aquests terrenys, quina va ser la superfície adjudicada a la persona interessada.

2. Que formalitzi la compravenda mitjançant escriptura pública.

3. Que resolgui sobre la sol·licitud de llicència de la persona interessada.

4. Que si considera que persisteix la vulneració de l'ordenament urbanístic municipal, torni a notificar a la persona interessada l'inici de l'expedient de protecció de la legalitat urbanística, expressant de forma clara i raonada quines actuacions són objecte de l'expedient, quins són els preceptes del planejament que vulneren i si hi ha la possibilitat de legalitzar-les.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/01/2011 Ajuntament de Prat de Comte Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2011 Ajuntament de Prat de Comte Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2011 Ajuntament de Prat de Comte Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/04/2011 Ajuntament de Prat de Comte Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/06/2011 Ajuntament de Prat de Comte Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/07/2011 Ajuntament de Prat de Comte Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/07/2011 Ajuntament de Prat de Comte Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/09/2011 Ajuntament de Prat de Comte Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/10/2011 Ajuntament de Prat de Comte Reiteració posterior a la primera
29/06/2012 Ajuntament de Prat de Comte Segona reiteració / No Col·laboració
09/07/2012 Ajuntament de Prat de Comte Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/02/2013 Ajuntament de Prat de Comte No irregularitat