Resolució
AO-00055/2015 Actuació d'ofici iniciada arran dels fets esdevinguts en una escola de Lleida el curs 2014-2015

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 30/03/2015
Data de l'últim moviment 16/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha estat informat sobre la intervenció duta a terme amb motiu d'un  presumpte abús sexual protagonitzat per un alumne d'una escola de Lleida cap a altres alumnes de cursos inferiors del mateix centre.

Segons la informació rebuda, la situació ha afectat cinc alumnes, les famílies dels quals es van adreçar a la Inspecció educativa per denunciar els fets. L'alumne agressor ha canviat d'escola, com també ho han fet dos dels infants afectats. Tot i això, sembla que els fets no han estat posats en coneixement de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) i que tampoc s'han adoptat mesures específiques en relació amb la resta d'alumnes.

Un cop analitzada la informació tramesa pel Departament d'Ensenyament, el Síndic observa que es van adoptar mesures en relació amb l'alumne agressor i que també es va actuar en interès dels infants afectats, als quals es va facilitar el canvi de centre i es va oferir suport psicopedagògic. A les tutories també es va treballar amb la resta d'alumnat. 

Tot i això, el Síndic considera que l'incident hauria de ser comunicat a la DGAIA. D'una banda, cal tenir en compte que aquesta direcció general disposa d'un equip que intervé amb els menors de catorze anys que tenen comportaments que es considerarien delicte si fossin majors d'aquesta edat. I d'altra banda, i molt especialment, cal considerar que la conducta sexualitzada no adequada per l'edat pot constituir un indicador que l'infant ha estat víctima d'abús. 

En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que informi la DGAIA de l'incident protagonitzat el curs passat per l'alumne d'aquesta escola de Lleida en interès de l'infant i per tal que es pugui valorar la seva situació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/04/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/06/2015 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
01/10/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
16/11/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació