Resolució
Q-00069/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 09/01/2012
Data de l'últim moviment 30/06/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de renda mínima d'inserció. Exposa que se li va suspendre la prestació per trasllat temporal de la residència, malgrat que havia comunicat els motius del viatge a la treballadora social encarregada del seguiment del cas; i que tot i que amb posterioritat ha presentat els justificants corresponents, la qüestió encara no s'ha resolt.

Contingut

En vista de la informació de què es disposa sobre aquest cas, el Síndic fa les consideracions següents:

Segons la informació facilitada per la promotora, va viatjar al seu país per fer tràmits relacionats amb el passaport i altres documents personals, i en va informar els serveis socials encarregats del seguiment del seu cas. Indica també que va iniciar el viatge el juliol de 2011 i que va estar absent de Catalunya durant tretze dies. Així, tot i que no consta la data exacta d'inici del viatge, sembla probable que fos anterior a l'entrada en vigor de les noves condicions establertes per al manteniment de la renda mínima d'inserció -en virtut de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres- que comporten l'obligació de les persones beneficiàries de romandre de manera permanent a Catalunya. 

D'altra banda, fins i tot en el cas que es considerés que la nova normativa és aplicable, cal tenir en compte que entre les excepcions fixades per reglament, segons disposa el Decret 384/2011, de 30 d'agost, s'estableix que ?excepcionalment les persones destinatàries es podran absentar fora de Catalunya per un període màxim d'un mes, sempre que sigui prèviament comunicat a l'òrgan que en faci el seguiment.?

En vista de la informació de què es disposa, es pot entendre que el viatge fet per la persona interessada està inclòs en aquest supòsit excepcional, i per tant cal concloure que no era procedent la suspensió de la prestació.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes, d'una banda, per revisar i anul·lar la suspensió acordada mitjançant resolució de 20 d'octubre de 2011, de manera que es reconegui a la persona interessada el dret a la percepció de la prestació sense interrupció; i d'altra banda, per reprendre el pagament de manera immediata i fer l'abonament de les mensualitats endarrerides com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/01/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/05/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/07/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
24/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
31/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
30/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat