Resolució
Q-00079/2012 Disconformitat amb l'adjudicació de plaça a una professora d'ensenyament secundari en una localitat molt allunyada del seu municipi de residència, tot i disposar d'un informe mèdic que recomana situar el seu lloc de treball a prop del domicili

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 09/01/2012
Data de l'últim moviment 29/07/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, professora d'ensenyament secundari de llengua catalana i literatura, exposa la seva disconformitat pel fet que li hagi estat adjudicada una plaça a un institut de Granollers, localitat que no es correspon a cap de les 27 peticions de centres i comarques que va efectuar. Indica que resideix en un municipi de la Garrotxa, a 180 quilòmetres entre anar i tornar de la localitat on li ha estat assignada la plaça, tot i que disposa d'un informe mèdic que recomana situar el seu lloc de treball a prop del domicili.

La persona interessada manifesta que ha exposat aquesta situació en diferents escrits que ha adreçat al Departament d'Ensenyament en dates 27 de juliol de 2011, 28 d'agost de 2011 i 29 de juliol de 2011. Tot i això, els Serveis Territorials del Departament a Girona li van enviar un escrit en data 24 d'agost de 2011 en què es limiten a manifestar que, un cop revisat el procediment administratiu d'adjudicacions de destinacions provisionals, s'ha complert de manera estricta la Resolució ENS/1234/2011, de 12 de maig, per la qual es dicten les instruccions sobre les adjudicacions de destinacions provisionals al personal funcionari i interí dels cossos docents en centres docents públics.

Contingut

La persona interessada ha comunicat al Síndic que per mitjà del concurs del cos de professors de secundària va aconseguir una nova destinació a prop del seu lloc de residència. Bàsicament, segons exposa, el motiu principal d'haver aconseguit aquesta nova destinació és gràcies a la incapacitat del 33% que té reconeguda amb efectes des de l'11 de gener de 2012, per la qual cosa ha passat a pertànyer al col·lectiu de docents ?c2? amb prioritat sobre altres funcionaris sense discapacitat.

Tot i això, arran d'aquesta queixa el Síndic ha detectat que les instruccions del Departament d'Ensenyament sobre les adjudicacions de destinacions provisionals no incloïen la situació del col·lectiu docent format pel professorat que hagués superat les proves selectives d'ingrés pel torn general -perquè no tenia reconegut cap grau de discapacitat- però que, per raó dels serveis prestats com a interí, disposés d'informes del Departament que recomanessin una adaptació del lloc de treball o la proximitat del lloc al domicili.

En aquests casos, el Síndic no considera raonable que en el moment d'efectuar l'adjudicació provisional del lloc de treball i malgrat tenir coneixement de les característiques d'aquestes persones, pel fet que les instruccions no ho hagin previst expressament no se'n garanteixi la protecció i se'ls destini a llocs de treball que puguin posar en perill la seva salut o agreujar-la, contràriament a la protecció que haurien de rebre d'acord amb l'article 25 de la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals.

Per aquest motiu, el Síndic recomana al Departament d'Ensenyament que en les properes instruccions que dicti, un cop s'hagin convocat i resolt unes noves proves selectives d'ingrés a la funció pública docent, s'incorpori una previsió específica per al professorat que les hagi superat amb dret a acollir-se a l'article 25 de la Llei de prevenció de riscos laborals.

Posteriorment, el Departament ha tramès les noves instruccions per al curs 2013-2014 en què s'inclou un col·lectiu específic de prioritat per al professorat amb destinació definitiva o provisional al qual s'ha reconegut, mitjançant l'expedient administratiu corresponent, el dret a acollir-se al que estableix l'article 25 de la Llei 31/1995, de prevenció de riscos laborals, i l'adaptació del seu lloc de treball que comporti un canvi de centre de destinació i/o un canvi d'especialitat de lloc dins el mateix centre de destinació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/03/2012 Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2012 Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/06/2012 Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/08/2012 Direcció General de Professorat i Personal de Centres Públics Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/08/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/04/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
21/05/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
01/07/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
26/07/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
29/07/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat