Resolució
AO-00079/2015 Actuació d'ofici relativa a la visita a les instal·lacions de la Policia Local de Rubí

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 30/04/2015
Data de l'últim moviment 21/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Rubí Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha obert una actuació d'ofici arran de la visita que una delegació del Mecanisme Català per a  la Prevenció de la Tortura del Síndic de Greuges va dur a terme a les instal·lacions de la Policia Local de Rubí en data 15 d'abril de 2015.

Durant el transcurs de la visita, la delegació va constatar que no s'han esmenat algunes de les deficiències que es van detectar en la visita anterior, el febrer de 2014, i que l'Ajuntament va dir que corregiria. 

Així, en relació amb la ubicació de l'armer, en l'informe tramès per la Policia Local de Rubí s'assenyala que s'havia adquirit un armer i s'estava pendent de fer uns treballs d'adequació, però la delegació va constatar que l'armer continuava ubicat dins de la zona de custòdia. 

En relació amb la necessitat de resguardar el vàter de la vista de terceres persones, es va informar que s'estava valorant quina actuació dur a terme. La delegació, però, va constatar que no se n'ha dut a terme cap i l'inspector va informar que no es disposa de mur perquè fa aproximadament un any un detingut el va llençar a terra a base de cops i puntades de peu. 

Respecte de la col·locació dels cartells informatius corresponents, es va informar que s'havia senyalitzat la zona de custòdia. Tanmateix, la delegació va constatar que no hi havia cap cartell que informés que la zona de custòdia està dotada de càmeres de videovigilància. 

Finalment, malgrat durant el transcurs de la visita es va informar la delegació que el temps mitjà d'estada del detingut a l'àrea de custòdia és d'unes dues o tres hores, es va constatar que en el llibre de registre de detinguts adults hi ha supòsits en què es registren temps d'estada d'entre set i deu hores, i fins a dotze hores. 

Per tot això, en vista del resultat de la vista i que es va informar la delegació que el Cos de Mossos d'Esquadra no té cap inconvenient a fer-se càrrec de totes les detencions, s'ha recomanat que es clausuri l'àrea de custòdia i s'estableixi un protocol d'actuació i de coordinació amb el Departament d'Interior perquè els Mossos d'Esquadra es facin càrrec de la custòdia dels detinguts des de l'inici de la detenció.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/05/2015 Ajuntament de Rubí Resolució pendent d'acceptació
21/12/2015 Ajuntament de Rubí Resposta a la resolució pendent d'acceptació