Resolució
Q-00080/2013 Disconformitat amb la taxa per expedició de documents administratius exigida per l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès per lliurar una resolució de l'autorització municipal per a la tinença de gossos potencialment perillosos

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 09/01/2013
Data de l'últim moviment 21/02/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la taxa per expedició de documents administratius que li va exigir l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès en data 22 de novembre de 2012 per lliurar-li la nova resolució de l'autorització municipal per a la tinença de gossos potencialment perillosos, en la qual, a petició de la persona interessada, s'havia modificat l'àmbit d'aplicació territorial d'aquesta autorització. 

Exposa que en data 24 d'octubre de 2012 l'Ajuntament li va atorgar, sense el pagament previ de cap taxa, l'autorització de conducció d'un gos Rottweiler. Atès que la persona interessada no estava conforme amb l'àmbit d'aplicació de l'autorització només per al municipi de Sant Quirze del Vallès, en data 12 de novembre de 2012 va sol·licitar que es modifiqués l'àmbit d'aplicació de l'autorització i s'ampliés a tot Catalunya. 

En data 22 de novembre de 2012, va acudir a recollir la nova resolució i la van informar que havia de pagar 50 euros en concepte de la taxa per expedició de documents,

Contingut

D'acord amb la informació de què es disposa, les discrepàncies en la interpretació del Decret 170/2002, d'11 de juny, sobre mesures en matèria de gossos considerats potencialment perillosos, han comportat una dilació en la tramitació de la llicència sol·licitada per la persona interessada i han produït en aquesta persona una sensació d'inseguretat i mala praxis administrativa.

Cal recordar que la seguretat jurídica i la confiança legítima són principis generals que regeixen l'activitat administrativa i la relació de les administracions amb els ciutadans, principis que es troben especialment presents en el règim jurídic de les llicències, atesa la seva naturalesa d'actes administratius de caràcter reglat.

D'altra banda, pel que fa a la disconformitat de la persona interessada en relació amb la liquidació corresponent a la taxa per expedició de la llicència per tinença de gossos potencialment perillosos, el Síndic fa les consideracions següents:

D'acord amb l'Ordenança fiscal núm. 4.1, que regula la taxa per expedició de documents administratius, tant la que és d'aplicació per a l'exercici fiscal de 2012 com per al de 2013, la taxa s'acredita i neix l'obligació de contribuir quan es presenta la sol·licitud que inicia la tramitació dels documents i expedients que estan sotmesos al tribut. En aquest cas, el 25 de juny de 2012, data en què la persona interessada va presentar la sol·licitud de tramitació de llicència.

Les ordenances fiscals aplicables per als exercicis de 2012 i 2013 també estableixen de forma anàloga que la quota tributària es determinarà per una quantitat fixa que s'assenyalarà segons la naturalesa dels documents o expedients que s'han de tramitar. Això no obstant, la tarifa aplicable per l'atorgament de la llicència municipal per a la tinença de gossos potencialment perillosos no consta en l'Ordenança fiscal núm. 4 aplicable per a l'exercici de 2012.

La tarifa corresponent i sobre la base de la qual es determina la quota tributària es va aprovar en l'Ordenança fiscal núm. 4 aplicable per a l'exercici de 2013, l'aprovació definitiva de la qual es va publicar en el BOP en data 31 de desembre de 2012.

El Síndic no pot considerar, doncs, que la liquidació de la taxa emesa a nom de la persona interessada, el fet imposable de la qual es va acreditar en data 25 de juny de 2012, gaudeixi de la cobertura legal preceptiva, atès el principi d'irretroactivitat de les ordenances fiscals i que els elements essencials de la liquidació tributària es van calcular sobre la base d'una tarifa que és aplicable a partir de l'exercici de 2013. Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Quirze del Vallès que anul·li la liquidació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/03/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/04/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/06/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resolució pendent d'acceptació
06/08/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/11/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Segona reiteració / No col·laboració
27/12/2013 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/02/2014 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Irregularitat
21/02/2014 Ajuntament de Sant Quirze del Vallès Seguiment finalitzat