Resolució
Q-00092/2011 Disconformitat amb la decisió de l'Ajuntament de Balsareny de donar de baixa dues alumnes de l'escola de música per la inflexibilitat en l'assistència.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Altres ensenyaments
Data d'inici 11/01/2011
Data de l'últim moviment 15/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Balsareny Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els pares de dues alumnes de l'escola de música municipal de Balsareny exposen la seva disconformitat amb la decisió de l'Ajuntament d'aquest municipi de donar de baixa les seves filles de l'escola per no haver assistit a algunes de les classes. 

Els promotors de la queixa exposen que fa quatre anys les alumnes van començar a estudiar música en aquesta escola i alhora van iniciar l'activitat de gimnàstica esportiva i van ser convocades als campionats de Catalunya i Espanya. Els dies que es fan els assaigs de competició són els dimecres, i coincideixen amb la classe de solfeig de l'escola de música durant 45 minuts. Les persones interessades van parlar amb la directora de l'escola i amb el regidor d'Educació de l'Ajuntament per donar continuïtat als estudis de música que les alumnes cursen des de fa quatre anys i poder trobar solucions abans de donar-les de baixa de l'escola per aquest motiu.

Les persones interessades han presentat al·legacions en què demanaven certa flexibilitat en els horaris (ja que les nenes fan altres activitats) i també proposaven algunes solucions per tal que aquestes alumnes puguin seguir el curs, però no han estat tingudes en compte.

Contingut

L'Ajuntament de Balsareny fa saber que un dels requisits que, des de sempre, s'ha exigit als alumnes de l'escola és el de l'assistència a les classes, tant per mantenir el rigor i la seriositat en el funcionament de l'escola com per respecte a la resta d'alumnes. 

L'Ajuntament de Balsareny considera fonamental l'assistència a les classes de llenguatge musical, atès que es tracta de la base imprescindible per fonamentar el coneixement musical. Així mateix, considera que el fet de faltar a una de les dues classes setmanals crea un perjudici intolerable a la resta de companys de classe que han de destinar part de la classe conjunta a explicar a les alumnes que han faltat els coneixements exposats a la classe que han perdut setmana rere setmana. D'acord amb l'opinió de l'Ajuntament, si a l'escola cada un pot decidir a quines classes vol anar i a quines no, això produeix un desgavell organitzatiu molt important, i considera que pot repercutir negativament en el funcionament i la dinàmica de les classes. 

L'Ajuntament de Balsareny explica que el fet que l'escola sigui de dimensions petites impossibilita l'existència de més d'un grup per curs, i que si això hagués estat possible, hauria pogut solucionar el problema amb un canvi de grup. 

D'altra banda, l'Ajuntament fa saber que hi ha la possibilitat d'assistir a una sessió de cant setmanal en una coral vinculada a l'escola, per a alumnes amb interès musical que no vulguin o no puguin assumir el compromís d'assistència que demana l'escola, pel que fa al llenguatge musical. 

D'acord amb la informació rebuda, no s'aprecia cap actuació irregular per part de l'Ajuntament. 

Amb tot, el Síndic recorda la necessitat de fer l'esforç de trobar solucions de consens en totes les decisions que es prenen en temes que afectin l'educació de qualsevol infant, tant si és en un entorn reglat com no reglat. 

També recorda que cal que l'Ajuntament faci públiques les normes relatives a l'assistència a totes les classes a l'inici del curs, i que informi de quins són els mecanismes de participació de les famílies en la definició de l'horari de tot el curs, en tant que en l'informe tramès per l'Ajuntament al Síndic es fa saber que la confecció d'aquests horaris és al màxim de flexible. 

Amb aquests recordatoris, es finalitzen les actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/02/2011 Ajuntament de Balsareny Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2011 Ajuntament de Balsareny Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2011 Ajuntament de Balsareny Resolució

Expedients Relacionats

Q-06225/2010