Resolució
Q-00116/2009 Llista d'espera per a un tractament de reproducció humana assistida a l'Hospital Clínic.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Prestacions sanitàries
Data d'inici 13/01/2009
Data de l'últim moviment 10/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa de la llista d'espera en què es troba per sotmetre's a un tractament de reproducció humana assistida a l'Hospital Clínic i demana un tractament prioritari i urgent, atesa la seva edat, l'obstrucció de trompes i la baixa reserva ovàrica.

Finalment, la persona interessada comunica que el passat 14 de setembre de 2011 ja va iniciar el tractament.

Contingut

Sobre les diverses qüestions relacionades amb la prestació d'accés a diverses tècniques de reproducció humana assistides entre les quals es troba la fecundació in vitro, el Síndic recorda les consideracions i els suggeriments fets arribar dins la tramitació de l'actuació d'ofici 5811/2009, el 26 de setembre:

Arran de les queixes per la gestió de les llistes d'espera per accedir a tractaments de reproducció humana assistida, el Departament de Salut va aprovar el Protocol d'estudi i tractament de l'esterilitat. El Protocol fixa recomanacions i estableix causes d'exclusió dels tractaments, però no té caràcter normatiu. Per tant, el Síndic suggereix: 

1. Recollir en una norma els criteris d'inclusió i exclusió, ja que es reconeix o es denega el dret d'accés a la prestació esmentada amb càrrec al finançament públic.

2. Adoptar mesures per garantir l'equitat d'accés al tractament sense que hi pugui haver, en cap cas, discriminació per a les dones sense parella o parella homosexual.

3. Donar prioritat a l'esterilitat primària sobre la secundària, més que un criteri d'exclusió, hauria de ser un criteri de priorització, ja que l'esterilitat i la resta de requisits establerts per poder tenir accés a la prestació es compleixen igualment, malgrat tenir ja un fill.

4. Oferir assessorament i suport psicosocial abans, durant i després del tractament i incloure'l, si no hi és, com a part de l'atenció que s'ha d'oferir durant tot el procés, atorgant-li la importància que es mereix.

5. Informar les persones interessades sobre el Protocol ja aprovat i, en el futur, de manera puntual, sobre els criteris de priorització que es determinin per als pacients que es troben en llista d'espera.

6. Prendre les mesures que calguin perquè la continuïtat del finançament continuï sent possible, malgrat que aviat finalitzi la pròrroga de la Resolució d'1 d'octubre de 2010, que aprova la prova pilot sobre racionalització i seguiment de la prescripció dels medicaments dels tractaments de reproducció humana assistida mitjançant fecundació in vitro.

7. Garantir a les persones interessades, independentment d'allà on siguin derivades, la igualtat de condicions respecte de les altres pacients que es troben en la seva mateixa situació en qualsevol part del territori.

8. Establir la situació en què queden en la llista d'espera les pacients que compleixen tots els requisits per accedir a la prestació però necessiten, abans, corregir algun aspecte per augmentar les possibilitats d'èxit del tractament.

9. Preveure i estudiar una mesura correctora de l'edat per garantir el dret que es va reconèixer a les persones interessades quan se les va incloure en llista d'espera, de manera que s'evitin les exclusions automàtiques quan arriben als quaranta anys.

Així doncs, el Síndic està pendent de conèixer quina és la posició del Departament davant els suggeriments efectuats en l'actuació d'ofici esmentada. Tot i això, pel que fa al cas concret de la persona interessada, i atès que l'objecte concret de la seva queixa va quedar resolt amb l'inici del tractament, es finalitza aquest expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/02/2009 Departament de Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/06/2009 Departament de Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2009 Departament de Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2010 Departament de Salut Reiteració posterior a la primera
17/11/2010 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/10/2011 Departament de Salut Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 354/2002, de 24 de desembre, pel qual s'estableixen els terminis màxims d'accés a determinats procediments quirúrgics a càrrec del Servei Català de Salut- DOGC.3795 (08/01/2003)