Resolució
AO-00132/2015 Actuació d'ofici relativa a la visita al centre residencial d'acció educativa Can Rubió

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 24/07/2015
Data de l'últim moviment 31/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El dia 3 de juny de 2015, una delegació del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura i d'altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants va tornar a visitar el centre residencial d'acció educativa Can Rubió. Aquesta és la segona visita que es fa al centre i, per tant, es tracta d'una visita de seguiment de l'estat de compliment de les recomanacions fetes en el marc de la primera. 

Després de la visita, s'ha conclòs fer les recomanacions següents al Departament de Benestar Social i Família:

1. Les habitacions haurien de ser individuals perquè constitueix un perill per a la integritat dels infants l'existència d'habitacions de tres o quatre persones, atesa la convivència d'adolescents amb discapacitat, trastorn mental i, en alguns casos, alteracions de la conducta sexual.

2. En general, cal adequar el centre de forma integral, mitjançant les reformes necessàries per garantir el benestar dels infants i adolescents i que el personal pugui dur a terme la seva tasca en plenes condicions. En cas que no es consideri viable la reforma, s'hauria de prendre la decisió d'un trasllat. 

3. És imprescindible que el centre es doti de personal suficient per a poder dur a terme la tasca que té encomanada, tant personal educador com psiquiàtric i psicològic, atès que tots els residents tenen patologia mental severa.  

4. Els nois majors d'edat no haurien de residir al centre, ja que hi ha una diferència d'edat excessiva entre ells i els infants més petits, i això pot resultar perjudicial per als infants.

5. Cal instal·lar càmeres de seguretat a l'interior de les sales de contenció atès que el timbre de què disposen les sales no fa el seu servei. 

6. Cal garantir que el personal de seguretat no faci les contencions amb l'armament a sobre com es fa a altres establiments (centres penitenciaris).

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació