Resolució
AO-00133/2015 Actuació d'ofici relativa a la visita al Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 24/07/2015
Data de l'últim moviment 31/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Pendent d'acceptació per l'administració
Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

Els dies 20 de maig i 14 de juliol de 2015, una delegació del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura va tornar a visitar el Centre Penitenciari d'Homes de Barcelona, a fi de fer un seguiment respecte del tema del control d'interns sotmesos a proves radiològiques i l'ús de les contencions en la unitat de psiquiatria. 

Després de la visita, s'ha conclòs fer les recomanacions següents: 

1. El Departament de Justícia i el Consorci Sanitari de Terrassa haurien de revisar el conveni subscrit per tal que, en els casos en què hi ha sospites que l'intern porta alguna substància en el seu interior i aquest no accedeix de forma voluntària a fer-se la prova radiològica, sigui traslladat al Pavelló Hospital Penitenciari de Terrassa pel fer-li un control fisiològic.

2. Tot i que no és obligatori des d'un punt de vista sanitari, es recomana que el document de consentiment informat consti en l'expedient mèdic davant de possibles queixes que es puguin presentar en un futur sobre aquest tema. 

3. Cal tenir cura perquè els metges del sistema sanitari públic, quan tinguin accés a radiografies o altres dades clíniques de persones que han sortit en llibertat, no puguin conèixer dades sensibles i personals del pacient que no tinguin relació mèdica directa en el procés de malaltia que s'està atenent en l'àmbit assistencial general. 

4. Cal garantir una formació específica i continuada en els diversos procediments de contenció adreçada a tots els funcionaris del departament d'infermeria i psiquiatria on s'apliquen aquest tipus de mesures.

5. Cal un registre singularitzat i específic de les contencions que es duen a terme al departament d'infermeria i psiquiatria, que en faciliti el control i el seguiment als òrgans de supervisió i/o inspecció quan així ho requereixin.

Tramitació

Data Administració Tràmit

31/07/2015 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació
31/07/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació