Resolució
Q-00139/2012 Disconformitat amb la manca d'ajuda suficient per part dels serveis socials de Barcelona

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Sense llar
Data d'inici 11/01/2012
Data de l'últim moviment 28/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb els serveis socials de Barcelona, ja que considera que no se l'ajuda suficientment a aconseguir una habitació o una plaça en un centre sociosanitari on poder viure.

Contingut

D'acord amb la informació tramesa per l'Ajuntament de Barcelona, el Síndic observa que s'han dut a terme diverses actuacions des del 2006 encaminades a atendre les demandes tant pel que fa a legalització de la situació de la persona interessada, a assessorament jurídic vers la sol·licitud d'una pensió al seu país d'origen o les seves necessitats d'allotjament, alimentació i salut.

No obstant això, l'Ajuntament exposa que la persona interessada, després de finalitzar el tractament de quimioteràpia pal·liativa que duia a terme a l'Hospital Clínic i atès que ja no requeria una atenció sanitària especial segons la informació facilitada pels facultatius, va rebutjar la proposta de trasllat a un centre residencial d'atencions bàsiques (CRAB) el febrer de 2011 i va decidir anar a viure amb un conegut seu.

Posteriorment, el gener de 2012, la persona interessada va tornar a presentar-se al servei de primeres visites i va sol·licitar suport econòmic per sufragar les despeses d'una habitació.

Se li va oferir com a alternativa d'allotjament l'estada a un centre de primera acollida, que va rebutjar. La persona interessada no es torna a presentar al servei, motiu pel qual es va tancar l'episodi d'atenció el febrer de 2012.

Malgrat aquesta informació, però, el Síndic considera que forma part de les funcions de serveis socials, i en especial del Servei d'Inserció Social, la detecció, l'atenció i el tractament social de persones en situació d'exclusió extrema.

En aquest sentit, el Síndic entén que, encara que la persona interessada presenti dificultats per seguir un pla de treball i rebutgi els recursos que se li posen a disposició, cal fer si més no un seguiment de la seva situació, atesa la situació d'exclusió extrema en què es troba, i treballar de forma proactiva el seu problema.

Per aquest motiu, el Síndic demana a l'Ajuntament de Barcelona que el mantingui informat del seguiment que faci de la situació del promotor de la queixa, atès que no consta que, després de rebutjar el recurs proposat, hagi trobat vies per reconduir la seva situació d'exclusió social.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/05/2012 Àrea de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/06/2012 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/11/2012 Ajuntament de Barcelona Resolució
21/11/2012 Ajuntament de Barcelona Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
17/09/2013 Ajuntament de Barcelona Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
31/10/2013 Ajuntament de Barcelona Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
28/01/2014 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat