Resolució
Q-00146/2015 Queixa relativa a l'ús de les instal·lacions esportives municipals de Calldetenes

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Patrimoni de l'Administració
Data d'inici 13/01/2015
Data de l'últim moviment 09/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Calldetenes Pendent de rebre informació de l'administració

Contingut

El promotor de la queixa, en representació del CF Athlètic Riudeperes, explica que recentment s'han introduït canvis en la regulació dels usos de les instal·lacions, que afecten el camp de futbol de Calldetenes. Sembla que l'Ajuntament ha acordat que només hi ha d'haver un club de futbol, de manera que els tres clubs existents han de fusionar-se, i que el consistori vol signar un conveni amb el club de futbol que resulti de la fusió dels clubs, basant-se en l'article 18 del Reglament d'ús de les instal·lacions esportives de Calldetenes, publicat al BOPB el 2 de març de 2015.

Segons explica el promotor de la queixa, el dia 15 de desembre de 2014 van finalitzar les negociacions sense acord de fusió entre els tres clubs, tot i que entén que en va resultar un principi d'acord entre els dos clubs de Calldetenes (UE Calldetenes i FC Calldetenes). En aquest sentit, manifesta la seva preocupació davant del fet que el seu club quedi exclòs del Pla d'usos per la propera temporada, tenint en compte que no és del municipi. D'altra banda, el promotor també afirma que els altres dos clubs no han abonat la totalitat dels imports establerts per l'ús de l'equipament. 

Pel que fa a la forma de gestió de l'equipament esportiu municipal, el Síndic posa de manifest que la gestió indirecta d'un bé de domini públic -en aquest cas un equipament esportiu- per destinar-lo a l'ús inherent a la seva finalitat és una opció legítima d'entre les diferents formes de gestió jurídicament admissibles. Tanmateix, la cessió de l'equipament a un particular està subjecta a concessió demanial, que s'ha d'atorgar mitjançant concurs públic i amb subjecció a les regles de contractació pública, en els termes establerts a l'article 60 del Reglament de patrimoni dels ens locals. 

D'acord amb aquesta previsió normativa, l'ús del camp de futbol no es pot atorgar de forma directa i mitjançant instrument convencional a un club esportiu, amb més motiu quan són diversos els sol·licitants o interessats, ja que l'adjudicació de la concessió demanial -o el contracte de gestió de servei públic, si escau- s'ha de subjectar a les regles de publicitat, concurrència, objectivitat i no-discriminació dels possibles interessats. 

D'altra banda, l'adjudicació d'usos i horaris de l'equipament no pot dependre del criteri i la lliure decisió d'un dels usuaris, encara que sigui l'entitat resultant d'una fusió de dos clubs, si hi ha altres sol·licitants. En aquest sentit, l'assignació d'usos entre els sol·licitants s'ha de regir també per criteris objectius i no discriminatoris, que tinguin en compte, entre altres elements, el nombre d'usuaris o equips de cada club. 

En qualsevol cas, l'assignació d'usos de l'equipament no es pot condicionar tampoc a cap operació de transformació o fusió, que depèn exclusivament de la voluntat del club i no pot ser requisit d'accés a l'equipament.

Atès que no ha estat possible la fusió voluntària dels clubs que feien ús de les instal·lacions, l'Ajuntament ha de garantir la concurrència en igualtat de condicions de totes les entitats esportives interessades tant en la convocatòria de concurs per gestionar l'equipament com en l'assignació d'horaris d'usos, que s'han de distribuir mitjançant criteris objectius i no discriminatoris. 

Alhora, seria convenient que l'Ajuntament regulés les condicions d'ús de l'equipament i els criteris objectius per a l'assignació d'horaris d'ús, sense que es pugui considerar que aquesta sigui una facultat del gestor de l'equipament, en la mesura que fa referència a les condicions bàsiques d'accés a un equipament municipal. 

En el marc d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Ajuntament de Calldetenes que indiqui com s'ha concretat, si s'ha fet, la gestió de l'equipament esportiu indicat i els usos sol·licitats i assignats al CF Athlètic Riudeperes per a la propera temporada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/03/2015 Ajuntament de Calldetenes Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/04/2015 Ajuntament de Calldetenes Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/07/2015 Ajuntament de Calldetenes Resolució pendent d'acceptació
24/08/2015 Ajuntament de Calldetenes Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
02/09/2015 Ajuntament de Calldetenes Resposta a la resolució pendent d'acceptació
19/10/2015 Ajuntament de Calldetenes Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/11/2015 Ajuntament de Calldetenes Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració