Resolució
Q-00147/2011 Disconformitat amb l'actuació de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència del Vallès Oriental en relació amb l'acolliment familiar en família extensa de dos infants tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 13/01/2011
Data de l'últim moviment 10/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) del Vallès Oriental en relació amb l'acolliment familiar en família extensa de dos infants tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA).

L'àvia i l'oncle matern que tenen atorgada la guarda d'aquests infants fan constar la seva preocupació pel deteriorament en la seva relació amb l'EAIA i per la pèrdua de confiança en aquest equip, però especialment perquè entenen que no s'ha actuat en benefici dels infants.

Contingut

Un cop revisada la informació que consta en l'expedient, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, més enllà del conflicte familiar relacional entre la mare i l'àvia dels infants, el Síndic considera que les sortides dels infants amb la mare, el seu company i els dos fills de la parella haurien de tenir algun tipus de supervisió, en interès dels infants i per assegurar el seu benestar i que no es troben en risc.

En segon lloc, tot i que es fa constar que un dels infants té les necessitats cobertes, el Síndic observa que els pares fa temps que no tenen cap tipus d'ingrés econòmic, i que tot i que la mare ha fet una evolució positiva, hi ha dubtes fonamentats sobre la possibilitat de consolidar les millores. 

Per aquest motiu, el Síndic considera necessària una nova valoració de la situació personal dels dos infants que viuen amb els pares, del seu estat físic i emocional i del seu desenvolupament.

En tercer lloc, es constata que la mare d'aquests infants i el seu company no van posar en coneixement dels serveis que feien el seguiment de la situació dels infants el seu trasllat al Paraguai, la qual cosa mostra una desconfiança i una manca important de col·laboració amb els professionals que intervenien en el seu cas. Aquest és un indicador de la fragilitat de la situació familiar i de la vulnerabilitat en què es troben els infants petits.

D'acord amb això, el Síndic suggereix que, en cas que la mare dels infants i el seu company hagin retornat o retornin a Catalunya:

- es dugui a terme una supervisió estreta de les sortides dels dos infants tutelats per la DGAIA amb la mare i el seu company per evitar les situacions de risc que consten en l'expedient i per assegurar que les sortides es desenvolupen d'acord amb les seves necessitats.

- en la valoració de les sortides dels dos infants tutelats per la DGAIA s'hi inclogui l'escolta dels dos infants respecte d'aquest assumpte.

- s'estudiï i es valori la situació personal dels germans que viuen amb els pares des de la perspectiva del seu dret a un desenvolupament adequat i a una criança que asseguri aquest dret.

En cas que el retorn de la mare a Catalunya no s'hagi produït, el Síndic suggereix que mentre la DGAIA tingui la tutela dels dos infants que viuen amb la promotora de la queixa, es garanteixi l'acompanyament en la seva situació familiar i personal.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/01/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/03/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/05/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
03/04/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/06/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/08/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/10/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/01/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/04/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
09/04/2013 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
10/04/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència No irregularitat