Resolució
AO-00153/2011 Actuació d'ofici sobre la presumpta situació de risc d'uns infants.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 14/01/2011
Data de l'últim moviment 12/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran d'una situació familiar que es va plantejar al Síndic, que podria estar afectant uns infants, aquesta institució ha cregut convenient obrir una actuació d'ofici per estudiar aquesta presumpta situació de risc.

La promotora de la queixa va relatar una situació familiar marcada per la persecució del seu exmarit i pare dels infants. No va fer cap demanda explícita, però va fer constar una gran desconfiança en les administracions (incloses les escoles). La persona interessada va mostrar resistència a aportar dades personals, i també va referir, com una conseqüència de la persecució del seu marit, un periple de trasllats de domicili des d'un poble València, passant per Hostalric, i l'actual estada provisional a l'Hospitalet de Llobregat, en un hotel.

El Síndic va orientar la persona interessada perquè acudís als serveis socials, i va ser informada sobre el telèfon Infància Respon, al qual va telefonar el mateix dia. Aquest servei va posar-se en contacte amb el Servei d'Atenció a les Persones del Síndic de Greuges la mateixa tarda d'aquell dia, i va exposar la seva preocupació per la trucada de la persona interessada i també va demanar informació sobre les observacions que el Síndic havia fet en la visita presencial que la persona interessada havia fet en aquesta institució.

Segons la persona interessada, la mateixa nit d'aquell dia, els Mossos van acudir a l'hotel on s'està la persona interessada, van comprovar que no hi havia cap problema, i van marxar. Això fer pensar que es tracta d'una actuació d'Infància Respon, que deu haver derivat el cas a algun servei perquè s'intervingués en aquesta situació familiar.

Això no obstant, el Síndic ha cregut oportú demanar la intervenció de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) perquè estudiï i valori la situació personal i familiar d'aquests infants, i perquè faci les propostes de protecció adequades, si escau.

Contingut

La DGAIA informa que ha pres les mesures adequades per protegir els fills de la persona interessada mitjançant l'ingrés en un centre d'acolliment, que aquests infants actualment resideixen amb el seu pare i que estan en estudi prioritari per part de l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (EAIA) de la Selva.

En vista d'aquesta informació, s'entén que els serveis socials fan el seguiment de la situació, en el marc de les actuacions del Programa interdepartamental de la renda mínima d'inserció de Catalunya (PIRMI). 

Tot i que es conclou que del seguiment que s'ha dut a terme per la DGAIA no es desprenen indicis d'una situació de risc, el Síndic suggereix que aquest seguiment es faci en coordinació amb l'escola dels infants i amb el centre de salut mental, atesos els factors que van posar en risc els infants el passat mes de gener de 2011. Entre aquests factors hi ha el trastorn mental de la mare dels infants, que va provocar la situació familiar esmentada, i una presumpta situació conflictiva conjugal. 

Amb aquest suggeriment, es donen per finalitzades les actuacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/01/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/02/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/02/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
29/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
04/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
09/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
12/09/2011 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 14/2010, del 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència- DOGC.5641 (02/06/2010)