Resolució
Q-00154/2010 Queixa d'un intern del Centre Penitenciari Brians 2 que manifesta problemes d'incompatibilitat amb altres interns.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 19/01/2010
Data de l'últim moviment 31/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Síndic ha obert un expedient de queixa a nom d'un intern del Centre Penitenciari Brians 2.

El promotor exposa que el dia 12 de març de 2010, el director de l'Àrea de Seguretat Pública i Relacions Socials i un assessor del Síndic el van visitar a petició seva al Centre Penitenciari Brians 2. Durant l'entrevista, la persona interessada va manifestar problemes d'incompatibilitat amb altres interns per temes de deutes de droga, tot i que va dir que en aquell moment no en consumia.

Segons va indicar, té un deute de 200 euros amb un pres. Ha fet una acta de compareixença en què va denunciar aquest intern, i per això l'han ubicat al mòdul residencial 2.

Per aquest motiu, el Síndic sol·licita al Departament de Justícia que l'informi, en primer lloc, sobre la problemàtica que exposa la persona interessada amb relació a aquest intern amb qui té el deute, i demana que se li faciliti una acta de la compareixença que va efectuar el promotor; i en segon lloc, que se l'informi del tractament establert al seu Programa individualitzat de tractament (en endavant PIT).

Contingut

El Departament de Justícia va trametre al Síndic, l'octubre de 2010, el PIT del promotor, del qual es desprèn que els objectius específics de tractament del darrer trimestre a l'àrea personal se centraven a aconseguir l'estabilitat personal i emocional, disminuir I'ansietat i aconseguir una estabilitat conductual que fes possible l'abordatge futur d'àrees deficitàries vinculades a la problemàtica toxicològica.

S'indica també que el darrer període la persona interessada feia activitats d'arts plàstiques i esportives, en funció de l'estabilitat personal.

Quant a la relació amb l'intern amb qui la persona interessada tenia un deute, el Departament de Justícia va trametre còpia de l'acta de compareixença efectuada el 2 de febrer de 2010.

De la documentació facilitada no es desprèn en principi cap irregularitat en l'actuació de l'Administració penitenciària. En conseqüència, es va arxivar la queixa i es va informar l'intern que personal del Síndic l'atendria personalment o mitjançant videoconferència per comentar la seva queixa.

Tanmateix, el dia 8 de novembre de 2010, un assessor del Síndic es va desplaçar al Centre Penitenciari Brians 2 per entrevistar-se amb el promotor de la queixa, però va ser informat que aquest intern havia mort al mes de juny, tres mesos abans de rebre de l'informe del Departament de Justícia, sense que en aquest informe es fes cap menció de la defunció de l'intern. 

Per aquest motiu, el Síndic s'adreça novament al Departament de Justícia perquè l'informi sobre aquest aspecte i perquè s'exigeixin les responsabilitats oportunes perquè fets com aquests no es tomin a produir.

En l'escrit de resposta del Departament de Justícia s'explica que la defunció del promotor de la queixa no constava en l'informe que va elaborar la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil i, per tant, no va poder ser comunicada al Síndic en l'escrit tramès el 4 d'octubre de 2010.

Sobre aquesta qüestió, el Síndic fa les consideracions següents:

El fet que la persona interessada morís tres mesos abans de rebre l'informe és temps suficient perquè la Secretaria estigués assabentada de la defunció de l'intern, especialment tenint en compte que la informació que s'ha d'emetre ha d'estar actualitzada al màxim possible.

D'altra banda, quan el Síndic, desconeixent la mort de la persona interessada, va adreçar-Ii un escrit en data 19 d'octubre de 2010 al Centre Penitenciari Brians 2, el centre el va retornar i va fer constar al sobre que no constava que l'intern residís al centre i que el seu domicili era desconegut, sense comunicar en cap moment la seva mort.

És per això que el Síndic considera que s'ha de portar un control més estricte respecte de les defuncions dels interns, i sol·licita al Departament de Justícia que adopti les mesures oportunes perquè fets com aquest no es tornin a produir.

Tramitació

Data Administració Tràmit

22/03/2010 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/10/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/10/2010 Departament de Justícia Resolució
15/11/2010 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/12/2010 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2010 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2011 Departament de Justícia Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/03/2011 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/03/2011 Departament de Justícia Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)
Reial decret 190/1996, de 9 de febrer, pel qual s'aprova el Reglament Penitenciari- BOE.40 (15/02/1996)