Resolució
Q-00161/2011 Disconformitat amb la limitació del títol de transport T-12 a una única corona tarifària.

Matèries
Consum
Transports
Data d'inici 14/01/2011
Data de l'últim moviment 17/01/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Oficina per la No Discriminació Estudi inicial de la queixa

Plantejament

El promotor ha fet arribar una queixa al Síndic per mitjà de l'Oficina per la No Discriminació de l'Ajuntament de Barcelona relativa a la limitació del títol de transport T-12 a una única corona tarifària.

Contingut

Amb anterioritat a aquesta queixa, altres persones s'han adreçat al Síndic pel mateix motiu. En el marc de la tramitació d'aquestes queixes, el Síndic va formular a l'anterior Departament de Política Territorial i Obres Públiques les consideracions següents: 

Certament, la T-12 està pensada per a la mobilitat quotidiana dels escolars, els quals, per norma general, estudien i fan activitats extraescolars al mateix municipi on resideixen. 
D'altra banda, quan no és possible l'escolarització al mateix municipi, el sistema educatiu cobreix el transport al centre de referència. 

Per tant, el model del títol T-12 és coherent amb aquesta situació general i també amb els criteris de baremació de les sol·licituds d'accés a places del sistema educatiu públic de cobertura pública, que prioritzen la proximitat del domicili al centre escolar. 

Tanmateix, cal destacar també que l'àrea de Barcelona, per les seves especificitats, genera un nombre significatiu de desplaçaments per raons laborals i escolars, especialment dins de l'àmbit de les primers corones tarifàries del sistema de transport integrat i que majoritàriament tenen com a origen o destí la ciutat de Barcelona. De fet, cal recordar que aquesta mobilitat obligada dins la zona metropolitana és la que es pretenia afavorir amb la creació del sistema tarifari integrat, l'any 2001, que no es va limitar a una única corona tarifària.

Cal destacar, doncs, que el títol T-12 constitueix una excepció dins de la gamma de títols integrats a aquest criteri general d'afavorir la mobilitat a tota la zona metropolitana, pel fet d'estar limitat a una única zona tarifària. 

D'altra banda, cal tenir en compte que la proximitat del centre al lloc de treball dels pares o tutors és també un criteri de preferència per escollir escola, de manera que aquests poden haver optat legítimament per escolaritzar-lo a la localitat on treballen i no a aquella on resideixen, i aquesta és una opció prevista i afavorida -encara que amb menys puntuació que la de proximitat al domicili- pel sistema educatiu a l'hora d'establir els criteris per escollir centre escolar. Des d'aquesta perspectiva, podríem entendre que les condicions d'ús de la T-12 penalitzen, en aquest cas, una opció expressament reconeguda a l'hora d'escollir centre educatiu. 

D'acord amb les consideracions anteriors, i tot i que el Síndic entén les raons per les quals s'ha optat per limitar la T-12 a la corona de residència, que dóna cobertura a la mobilitat de la major part d'escolars, considera que per donar resposta al fenomen esmentat més amunt, caldria valorar la viabilitat d'incorporar els supòsits en què l'escola es troba fora de la corona de residència, però prop del lloc de treball d'un dels pares o tutors, i així ho acrediti el sol·licitant.

Tanmateix, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques va desestimar aquesta possibilitat d'ampliar el nombre de corones tarifàries per al títol T-12 en els supòsits que li va indicar el Síndic. 

En haver esgotat les actuacions que aquesta institució pot portar a terme, el Síndic ha de donar per finalitzada aquesta actuació, sens perjudici de fer-hi referència en l'informe anual al Parlament de Catalunya. 

En aquest sentit, el Síndic pot formular recomanacions a les administracions, que aquestes poden acceptar o no, però no pot modificar o anul·lar les seves decisions i resolucions ja que aquesta és una facultat reservada a la mateixa administració i als tribunals de justícia, en darrer terme.

Tramitació

Data Administració Tràmit

17/01/2011 Oficina per la No Discriminació Acusament de recepció