Resolució
Q-00161/2012 Disconformitat amb la manca de resposta del Departament d'Interior a dos escrits de queixa relatius a l'actuació i el comportament d'un agent del Cos dels Mossos d'Esquadra de la Generalitat de Catalunya

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Actuació de forces de seguretat
Data d'inici 13/01/2012
Data de l'últim moviment 30/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta a dos escrits que va adreçar al Departament d'Interior per l'actuació i el comportament d'un agent del Cos dels Mossos d'Esquadra de la Generalitat de Catalunya el dia 10 de desembre de 2011.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament d'Interior es desprèn que la queixa del promotor va ser tramitada correctament i contestada el 17 de gener de 2012 per la Policia de la Generalitat ? Mossos d'Esquadra.

En la resposta, s'indicava al promotor que l'actuació policial va ser correcta, proporcional i ajustada a dret. En el mateix escrit de resposta, es feia esment a la possibilitat d'interposar un recurs administratiu a la proposta de sanció i d'arribar a la via contenciosa administrativa.

El problema principal de les queixes com la que ha presentat el promotor és la manca de prova. El principi de presumpció de veracitat a favor de les manifestacions dels agents de l'autoritat ha donat lloc a diverses queixes per disconformitat ciutadana. La majoria de queixes s'han hagut de tancar perquè no s'ha detectat cap irregularitat en l'actuació de l'Administració, bé perquè es tractava de matèries objecte d'un procediment judicial pendent de resolució, bé perquè els fets descrits per les persones interessades i els agents policial eren contradictoris.

Amb relació a les queixes que presenten els ciutadans per la manca de proporcionalitat dels agents policials en les seves actuacions, el Síndic comunica anualment al Parlament les queixes que li arriben mitjançant els seus informes.

En aquest sentit, s'insisteix en el fet que les forces de seguretat han de servir amb objectivitat els interessos generals que estableix l'ordenament jurídic que exigeix que llurs actuacions s'adeqüin al principi de proporcionalitat en la protecció dels béns jurídics. 

Per aquest motiu, el Síndic ha recordat al Departament d'Interior la necessitat que els agents, en matèria de seguretat, s'ajustin en llurs actuacions al codi de conducta en virtut del quan han de mantenir en tot moment un tracte correcte i acurat en les relacions amb els ciutadans, als quals han de procurar auxiliar i protegir sempre que les circumstàncies ho aconsellin, i proporcionar-los informació completa i tan àmplia com sigui possible sobre les causes i la finalitat de totes les intervencions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/01/2012 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/03/2012 Departament d'Interior Resolució
30/03/2012 Departament d'Interior Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 4/2003, de 7 d'abril, d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya- DOGC.3865 (15/04/2003)
Llei orgànica 2/1986, de 13 de març, de forces i cossos de seguretat - BOE.63 (14/03/1986)
Llei orgànica 1/1992, de 21 de febrer, de protecció de la seguretat ciutadana- BOE.46 (22/02/1992)