Resolució
AO-00175/2015 Actuació d'ofici relativa al fet que s'obligui els infants adoptats i amb nacionalitat espanyola que juguen en clubs de futbol a acreditar els seus orígens

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 26/10/2015
Data de l'últim moviment 13/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de la Presidència Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha rebut queixes relacionades amb l'existència d'infants adoptats i amb nacionalitat espanyola que juguen en clubs de futbol, als quals, a instàncies suposadament de la Federació Catalana de Futbol, s'obliga a acreditar la seva situació d'adopció per poder accedir a la llicència federativa. 

Un cop estudiat a fons aquest assumpte, i amb l'objectiu de garantir que cap infant estranger (o nascut a l'estranger) resident a Catalunya per motius aliens al futbol es vegi exclòs de la pràctica d'aquest esport per l'aplicació de la normativa FIFA, el Síndic ha demanat a la Secretaria General de l'Esport:

1. Que modifiqui la normativa que regula la pràctica de l'esport a fi d'obligar les federacions esportives (i altres organismes competents), d'una banda, a incorporar en la resolució de denegació de la llicència esportiva les raons que motiven aquesta denegació pensant en l'interès superior de l'infant; i de l'altra, a establir procediments d'accés a la llicència esportiva en cas que disposi d'informes favorables de serveis socials o altres organismes que puguin acreditar la situació familiar dels infants i la necessitat social d'aquests infants de practicar un determinat esport.

2. Que insti la Federació Catalana de Futbol a:

a) incorporar en la resolució de denegació de la llicència federativa, cas per cas, les raons que motiven aquesta denegació pensant en l'interès superior de l'infant.

b) establir procediments probatoris addicionals dels motius de la mudança dels progenitors en el cas dels infants estrangers que no hagin pogut finalment regularitzar la seva situació federativa per la dificultat d'acreditar documentalment el canvi de residència per raons alienes al futbol (sempre que no hi hagi indicis clars d'haver modificat la residència per motius relacionats amb el futbol), amb la intervenció dels serveis socials o altres organismes que puguin acreditar la situació familiar dels infants i la necessitat social d'aquests infants de practicar un determinat esport. 

c) establir procediments més àgils, flexibles i proporcionats per tramitar, encara que sigui provisionalment, les llicències federatives, que no incorporin l'obligatorietat  de la família i del club de presentar d'ofici per iniciar aquesta tramitació tota la documentació acreditativa prevista en la Circular núm. 21, de 26 d'octubre de 2015, de la Federació Espanyola de Futbol.

d) informar la Secretaria General de l'Esport sobre:
 
- el llistat amb el nom dels infants i el dels seus progenitors (i el municipi de residència) que no hagin pogut accedir a la llicència federativa (provisional) el 31 de desembre de 2015 perquè no han acreditat els requisits establerts per la normativa FIFA (i motiu de la denegació).

- quin procediment segueix la Federació Catalana de Futbol en el cas dels infants sense veïnatge administratiu a Catalunya de dos anys que no viuen amb els progenitors: infants tutelats per l'Administració o per altres persones amb vincles familiars o sense; infants emancipats, i infants que viuen amb familiars o amb altres persones que, sense ser progenitors, n'exerceixin la guarda, sense que cap d'aquests hagin modificat la seva residència per motius relacionats amb el futbol.

- quin procediment segueix la Federació Catalana de Futbol en el cas d'infants sense veïnatge administratiu a Catalunya de dos anys que viuen amb només un dels progenitors, sense que s'hagi produït el divorci o la defunció d'un d'ells.

3. Que trameti al Síndic tota la informació detallada al punt 2d.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/11/2015 Secretaria General de l'Esport Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2015 Secretaria General de l'Esport Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2015 Departament de la Presidència Resolució pendent d'acceptació
13/01/2016 Departament de la Presidència Reiteració a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-04821/2014