Resolució
AO-00182/2015 Actuació d'ofici relativa al tancament dels centres d'internament d'estrangers

Matèries
Data d'inici 29/10/2015
Data de l'últim moviment 05/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Commissioner for Human Rights. Council of Europe Es trasllada la queixa a altres institucions
Defensor del Pueblo de España Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) Es trasllada la queixa a altres institucions
Ministerio del Interior Es trasllada la queixa a altres institucions
Parlament de Catalunya Es trasllada la queixa a altres institucions

Contingut

Els darrers anys el Síndic ha tingut constància de l'existència d'irregularitats al centre d'internament d'estrangers (en endavant CIE) de la Zona Franca. En aquest sentit, ha obert nou actuacions d'ofici arran d'informacions rebudes sobre la situació de persones internades i ha denunciat davant el Parlament les greus condicions en què es troben aquestes persones. 

Així mateix, des de fa temps entitats i organitzacions de defensa dels drets humans han denunciat l'existència d'opacitat, de violacions de drets humans i de maltractaments, en alguns casos exposats pels mateixos interns. 

La mort de diverses persones al CIE de la Zona Franca sembla que marca un punt d'inflexió en el debat sobre la naturalesa d'aquests centres. Fruit d'aquest debat, el 23 de juliol de 2015 el Parlament de Catalunya va instar el Govern espanyol a iniciar ?en el més breu termini possible un procés que condueixi al tancament progressiu dels centres d'internament d'estrangers?, una resolució a la qual s'adhereix el Síndic. 

Per aquest motiu, el Síndic ha obert una actuació d'ofici en què formula diverses consideracions i recomana que es tanqui definitivament el CIE de la Zona Franca de Barcelona i que es tanquin progressivament els centres d'internament d'estrangers de la resta de l'Estat. Pel que fa a la condició d'irregularitat legal de les persones estrangeres, recomana que s'estableixin mecanismes legals que facin innecessari l'internament previ davant d'una eventual expulsió de persones estrangeres en situació irregular. En aquesta mateixa línia, demana que es defineixin polítiques migratòries i d'acollida més adequades a les necessitats actuals i als drets de les persones.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/10/2015 Defensor del Pueblo de España Resolució
30/10/2015 Ministerio del Interior Altres formes de finalitzar
30/10/2015 Parlament de Catalunya Altres formes de finalitzar
05/11/2015 Commissioner for Human Rights. Council of Europe Altres formes de finalitzar
05/11/2015 European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment (CPT) Altres formes de finalitzar