Resolució
AO-00190/2014 Actuació d'ofici relativa a la pràctica d'escorcolls a alumnes dins un recinte escolar de Lleida

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 14/01/2014
Data de l'últim moviment 02/09/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

Segons informacions aparegudes als mitjans de comunicació, el dia 17 de desembre de 2013 agents dels Mossos d'Esquadra van escorcollar diversos alumnes dins del recinte del Camp Escolar de Lleida, del qual formen part els instituts Màrius Torres, Gili i Gaya i Joan Oró, en el marc d'un dispositiu preventiu de salut pública.

Segons la informació i les imatges aparegudes als mitjans, els estudiants van ser escorcollats públicament al pati del centre, en presència d'altres alumnes i professors, i els agents duien l'uniforme reglamentari que els identificava com a Mossos d'Esquadra.

Contingut

El Departament d'Interior assenyala que els escorcolls es van fer en una zona apartada, darrere la graderia i en presència de diversos professors del centre. També s'indica que l'escorcoll va ser superficial i que el van dur a terme agents del mateix sexe que les persones escorcollades i respectant de forma escrupolosa la intimitat dels alumnes. Cal assenyalar, però, que malgrat fer-se en una zona apartada, els escorcolls van ser vistos per altres alumnes que es trobaven al recinte, alguns dels quals van fer fotografies que posteriorment van ser difoses pels mitjans de comunicació.

El marc normatiu vigent manté una consideració específica en relació amb els infants i adolescents menors d'edat, que afecta entre altres l'àmbit de la justícia de menors i les actuacions policials i que obliga a prendre en consideració el seu interès en les actuacions que els afectin.

En aquest sentit, les Regles mínimes de les Nacions Unides per a l'administració de la justícia de menors (Regles de Beijing) fan referència a la necessitat que en les actuacions en l'àmbit de la responsabilitat penal dels menors es redueixi al mínim el dany al menor. Aquestes regles atribueixen una importància especial al primer contacte dels menors amb les organitzacions encarregades de fer complir la llei, i en aquest sentit assenyalen que aquest primer contacte pot ?influir profundament en l'actitud del menor cap a l'Estat i cap a la societat. A més, l'èxit de qualsevol altra intervenció depèn en gran mesura d'aquests primers contactes?.

En aquesta mateixa línia, la Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors estableix que les autoritats i els funcionaris que intervinguin en la detenció d'un menor l'han de practicar de la manera que menys el perjudiqui. Així mateix, el Reglament de la Llei orgànica reguladora de la responsabilitat penal dels menors estableix, per als menors ingressats en centres, que l'escorcoll de la persona del menor s'ha de dur a terme en un lloc tancat sense la presència d'altres menors i preservant, tant com sigui possible, la seva intimitat.

D'acord amb això, el Síndic considera que els escorcolls als adolescents s'haurien d'haver dut a terme en un espai que en garantís la intimitat, sense la presència d'altres menors, especialment tenint en compte que es tractava d'actuacions amb una planificació prèvia. 

D'altra banda, el Departament assenyala que quatre dels agents que van intervenir en els escorcolls anaven uniformats i un cinquè anava de paisà degudament acreditat. La utilització de l'uniforme en el cas de les actuacions policials amb menors d'edat adquireix rellevància perquè afecta el dret a la intimitat que tenen reconegut els adolescents menors d'edat. Les Regles de Beijing desenvolupen aquesta previsió i estableixen en la Regla 8 que per evitar que la publicitat indeguda o el procés de difamació perjudiquin els menors, cal respectar en totes les etapes del procés el dret dels menors a la intimitat. Les actuacions de la Policia adreçades a infants haurien de tenir en compte aquest dret i, en aquest sentit, posar els mitjans per garantir el dret a la intimitat dels menors adoptant mesures perquè la detenció tingui la mínima difusió.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Interior que doni les instruccions necessàries perquè en futures actuacions dutes a terme en el marc del Programa operatiu específic de centres educatius es garanteixi el dret a la intimitat dels nois i noies menors durant els escorcolls, evitant la presència d'agents uniformats i, en general, adoptant mesures perquè les actuacions referides a menors d'edat tinguin la menor difusió possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/01/2014 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/03/2014 Direcció General de la Policia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/03/2014 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/05/2014 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació
03/07/2014 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/08/2014 Departament d'Interior No irregularitat
01/09/2014 Direcció General de la Policia No irregularitat
02/09/2014 Departament d'Interior Seguiment finalitzat