Resolució
AO-00201/2015 Visita al Centre Penitenciari Brians 1

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 02/12/2015
Data de l'últim moviment 03/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

En el marc de les visites programades pel Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura, l'Equip de Treball i dos col·laboradores del Síndic de Greuges de Catalunya van fer una visita al Centre Penitenciari Brians 1 el dia 18 de novembre de 2015. La visita de l'Equip va consistir en un intercanvi d'informació amb la direcció del centre i en entrevistes amb un total de dotze internes i una funcionària. 

En virtut de les conclusions extretes de les entrevistes, el Síndic fa les recomanacions següents: 

1. Cal fer algun tipus d'intervenció específica per treballar amb les dones que han patit alguna forma de violència la llarg de la seva vida, més enllà de tractar aquesta problemàtica de forma transversal en cadascun dels programes de tractament que actualment es duen a terme.

2. En les entrevistes s'han mencionat episodis d'abusos verbals i maltractaments físics, coincidents quant a la identitat dels funcionaris que sembla que els practiquen. Cal que la direcció investigui amb rigor, rapidesa i imparcialitat aquestes al·legacions, que s'examinin tant els informes que emeten els funcionaris i serveis mèdics com les al·legacions que formulin els interns; i que, si escau, es prenguin les mesures disciplinàries oportunes.

Així mateix, s'han mencionat episodis de rigor excessiu en les sancions i la contenció mecànica al departament especial de règim tancat. Aquests relats no són sempre coherents. En tot cas, seria positiu que la subdirectora de Dones visités amb freqüència aquest departament.

3. Les entrevistades coincideixen que l'alimentació és suficient en quantitat i qualitat, però que hauria de ser més variada i equilibrada des del punt de vista dietètic.

4. Tot i que moltes de les internes entrevistades diuen que coneixen els recursos administratius i jurisdiccionals de garantia, inclòs el Síndic de Greuges, manifesten certa desconfiança pel que fa al circuit intern de gestió de la queixa. En aquest sentit, es pot instal·lar al departament una bústia de queixes tancada amb clau que puguin fer servir les internes per presentar queixes en qualsevol moment. Aquesta clau només hauria d'estar a disposició del director, o la persona en qui delegui, que s'encarregaria de derivar les queixes a cadascuna de les institucions i organismes corresponents, i d'investigar les que anessin adreçades directament a la direcció del centre. En aquest darrer cas, cal que es doni una resposta individual, clara i expressa a totes les instàncies que presenten les internes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/12/2015 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació