Resolució
AO-00202/2015 Visita al Centre Penitenciari Lledoners

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Mecanisme Català de Prevenció de la Tortura
Data d'inici 03/12/2015
Data de l'últim moviment 07/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El Síndic ha obert una actuació d'ofici arran de la visita que una delegació del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura del Síndic de Greuges va dur a terme al Centre Penitenciari Lledoners, en data 4 de novembre de 2015.

En el marc d'aquesta actuació d'ofici, el Síndic ha fet les recomanacions següents al Departament de Justícia: 

1. Que la direcció del centre atengui les queixes i denúncies que presenten els interns per la presumpta comissió de maltractaments o rigor innecessari al Departament Especial de Règim Tancat (en endavant DERT). Més enllà dels procediments judicials que es tramitin o l'estudi de les queixes i/o denúncies que duguin a terme altres organismes, la direcció té l'obligació de dur a terme una investigació ràpida i imparcial, que examini tant els informes que emetin els funcionaris i serveis mèdics com les al·legacions que formulin els interns.

2. Que el director i el subdirector de règim intern del centre visitin el DERT un mínim d'un o dos cops per setmana, acompanyats del coordinador d'aquest departament. 

3. Que s'informi de manera clara que no està permès ni és admissible cap tipus de maltracte, inclòs l'abús verbal, amb l'advertiment que s'investigaran a fons totes les denúncies que es presentin i s'adoptaran, si escau, les mesures correctores oportunes. 

4. Que es valori la idoneïtat de fer canvis rotatius en els funcionaris que es destinen al DERT i es prioritzi destinar-hi els que tenen una formació especifica en matèria de resolució pacífica de conflictes i en la gestió de l'ús dels mitjans de control i coercitius, per evitar conflictes amb la finalitat que el recurs a la força sigui mínim. 

5. Que s'instal·li al DERT una bústia de queixes tancada amb clau que puguin fer servir els interns per presentar queixes en qualsevol moment, i que aquesta clau només estigui a disposició del director, o la persona en qui delegui de la seva confiança, que s'encarregaria de derivar les queixes a les institucions i els organismes corresponents, i d'investigar les que anessin adreçades directament a la direcció del centre. 

6. Que es valori la necessitat d'adequar el nombre de funcionaris destinats al DERT al nombre d'interns que hi resideixen, a fi de promoure un entorn segur per a tots els que hi treballen. 

7. Que es doni una resposta clara i expressa a totes les instàncies que presenten els interns. 

8. Que la direcció del centre detecti les necessitats de formació que tenen els funcionaris que treballen al DERT i les traslladi a la Direcció General de Serveis Penitenciaris perquè es tinguin en compte a l'hora de dissenyar els programes de formació. 

9. Que es facin els esforços necessaris per crear activitats i oferir el suport i recolzament necessari als interns classificats en primer grau, evitant perllongar les estades i potenciant l'aplicació de la modalitat de vida de l'article 100.2 del Reglament penitenciari. 

10. Cal fer un esforç per oferir als estrangers amb dificultats idiomàtiques informació clara sobre els procediments de queixa i denúncia.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/12/2015 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació