Resolució
Q-00230/2010 Disconformitat amb la incoació del Servei Català de Trànsit d'un expedient sancionador per manca d'identificació del responsable d'una infracció.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 21/01/2010
Data de l'últim moviment 11/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor mostra el seu descontentament amb el fet que el Servei Català de Trànsit (en endavant SCT) li hagi incoat un expedient per no haver identificat el responsable de la infracció comesa en data 18 de juny de 2009 amb el vehicle del qual és titular.

La persona interessada manifesta que quan va rebre la notificació de l'acord d'incoació de l'expedient sancionador va identificar la persona que conduïa el vehicle amb què es va cometre la infracció per excés de velocitat captada automàticament.

Tot i això, va rebre una segona comunicació de data 14 d'agost de 2009 segons la qual disposava de deu dies per esmenar la falta o l'error en la direcció atribuïda a la persona identificada. Tot i manifestar el seu desacord amb la necessitat de facilitar aquesta dada perquè no ho exigeix la llei de trànsit vigent, afirma que ho va fer mitjançant un escrit que va adreçar als Serveis Territorials de Trànsit a Tarragona en data 21 d'agost de 2009.

Contingut

L'SCT ha fet arribar al Síndic l'escrit que la persona interessada va presentar el 20 de març de 2010 i el certificat de Correus que acredita que el 25 d'agost de 2009 va lliurar un escrit al Servei Territorial de Trànsit de Tarragona, però no s'ha fet arribar aquest darrer escrit. Per aquest motiu, el Síndic demana que se li'n trameti una còpia. 

D'altra banda, el Síndic recorda que la infracció que s'imputa a la persona interessada consisteix a no haver identificat el presumpte conductor responsable de la infracció, però el promotor manifesta haver-ho fet mitjançant l'escrit lliurat el 25 d'agost de 2009 a l'SCT de Tarragona, dins del termini concedit per fer-ho.

Per tant, en cas que l'SCT no disposi d'aquest escrit perquè l'hagi perdut o per qualsevol altra eventualitat, el Síndic considera que la persona interessada no ha de suportar la càrrega d'una prova consistent en el contingut d'aquell escrit, del qual sí que ha demostrat l'existència, sinó que correspon a l'SCT provar que el contingut de l'escrit és diferent al que manifesta el promotor de la queixa. En definitiva, en aquest cas no es qüestiona l'existència de l'escrit, sinó el contingut.

Així doncs, si s'entén que el motiu pel qual no es facilita una còpia d'aquest escrit és perquè s'ha perdut, cosa que implica que no es podran provar els fets que s'imputen al promotor, el Síndic suggereix al Departament d'Interior que anul·li la sanció imposada a la persona interessada per no haver identificat el conductor del vehicle del qual era titular en l'expedient sancionador.

Del contingut de l'informe tramès pel Departament d'Interior, se'n dedueix que l'Administració no ha acceptat el suggeriment del Síndic d'anul·lar la sanció imposada a la persona interessada per no haver identificat el conductor del vehicle del qual era titular. Per aquest motiu, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest expedient.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/02/2010 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
24/03/2010 Servei Català de Trànsit SCT Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/04/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resolució
18/05/2010 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/07/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/11/2010 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/12/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/03/2011 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/04/2011 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/05/2011 Departament d'Interior Resolució