Resolució
Q-00237/2011 Disconformitat amb l'actuació del Servei Català de Trànsit per la incoació i la tramitació d'un expedient sancionador.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 18/01/2011
Data de l'últim moviment 12/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'actuació del Servei Català de Trànsit per la incoació i la tramitació d'un expedient sancionador iniciat per ?circular amb un vehicle mixt per un carril habilitat en sentit contrari al que és habitual?, fet que està recollit com una infracció molt greu en l'article 41.1 del Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació.

Tanmateix, quan l'Administració va notificar al promotor la resolució sancionadora, en la casella corresponent al fet denunciat va ser més precisa, i hi va fer constar el següent: ?Circular amb un vehicle mixt per un carril habilitat en sentit contrari al que és habitual. La utilització d'aquest carril queda limitat a les motocicletes i turismes i està prohibida la circulació a la resta de vehicles, inclosos els turismes amb remolc?.

Contingut

En vista del contingut de l'informe tramès pel Servei Català de Trànsit, el Síndic s'ha adreçat al Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya i li ha formulat els suggeriments següents:

1. En l'informe elaborat pel Servei Català de Trànsit, es conclou que es va produir un error en la qualificació de la infracció, que havia de ser greu i no molt greu, i que, per tant, corresponia aplicar un import de 200 euros sense detracció de punts.

Aquesta consideració jurídica no ha estat tinguda en compte amb relació a l'expedient sancionador tramitat a nom del reclamant, ja que en aquest expedient no s'ha dictat cap acte administratiu que hagi modificat la qualificació de la infracció, l'import de la sanció, ni la detracció dels punts en els termes apuntats en l'informe de referència. En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament d'Interior que el Servei Català de Trànsit es pronunciï de forma expressa amb relació a l'informe que el mateix Servei va emetre.

2. Pel que fa a la suposada infracció i a les circumstàncies en què es va cometre, es planteja una qüestió de caire informatiu:

Certament, l'article 41 del Reglament general de circulació, aprovat pel Reial decret 1428/2003, estableix en l'apartat 1 que, quan les calçades disposin de més d'un carril de circulació en cada sentit de la marxa es poden habilitar carrils per ser utilitzats en sentit contrari a l'habitual, utilització que queda limitada a les motocicletes i als turismes i que està prohibida per a la resta de vehicles, inclosos els turismes amb remolc. 

Ara bé, tenint en compte que, d'una banda, es dóna amb certa freqüència que en determinades vies (carreteres i autopistes, entre altres) quan es produeix un nivell de congestió de trànsit més que notable s'habiliten carrils en sentit contrari i que, d'altra banda, la norma estableix una prohibició expressa de circulació en aquests carrils per a determinats vehicles, el Síndic es qüestiona si el Servei Català de Trànsit s'ha plantejat la possibilitat d'habilitar uns senyals que alertin els conductors d'aquests vehicles sobre la impossibilitat d'accedir a aquest tipus de carrils.

En definitiva, el Síndic suggereix al Departament d'Interior si no seria millor dur a terme abans unes actuacions preventives i, si no s'acompleixen, passar a les sancionadores, però no directament a aquestes darreres, perquè tot i que és cert que hi ha una norma de prohibició que ho indica, no és menys cert que totes les senyalitzacions estan habilitades normativament i no per aquesta raó deixen de posar-se en les vies públiques.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/01/2011 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/03/2011 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/05/2011 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/07/2011 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/12/2011 Departament d'Interior Resolució