Resolució
Q-00264/2011 Disconformitat amb la tramitació d'un procediment sancionador en matèria de trànsit per no obeir un senyal d'estacionament prohibit.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 19/01/2011
Data de l'últim moviment 10/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament del Prat de Llobregat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb l'embargament al seu compte de l'import corresponent a una sanció en matèria de trànsit. Exposa que va interposar diversos recursos pel fet que la infracció imputada era la de no obeir un senyal vertical d'estacionament a l'aeroport del Prat de Llobregat, senyal que estava redactat únicament en llengua catalana.

Contingut

D'acord amb la informació proporcionada per l'Ajuntament del Prat de Llobregat, el Síndic comprova que el procediment sancionador contra la persona interessada es va tramitar de forma correcta.

Així doncs, queda acreditat que la notificació de la resolució del recurs es va fer de la forma legalment establerta i que es va informar de l'exhauriment de la via administrativa i la possibilitat d'interposar recurs contenciós, i també sobre els terminis de pagament en via voluntària i sobre l'inici de la via de constrenyiment en cas d'impagament.

Finalment, el Síndic constata que l'Ajuntament va arxivar l'escrit presentat per la persona interessada perquè no esqueia cap altre recurs en va administrativa. No obstant això i atès que en aquest escrit es plantejava una altra qüestió que fins aleshores no havia estat objecte de discussió, el Síndic considera que l'Ajuntament no hauria d'haver arxivat sense més l'escrit, sinó que hauria d'haver respost sobre la finalització del procediment i la improcedència d'aquest escrit.

En aquest sentit, el Síndic recorda que en el Codi de bones pràctiques administratives ja va exposar la necessitat que l'Administració contesti de forma expressa els escrits de desacord que la persona interessada pugui formular encara que la resolució administrativa sigui, com en aquest cas, ferma.

En relació amb l'idioma emprat en els senyals de trànsit, el Síndic assenyala que des de l'any 2010 s'han rebut diverses queixes referides al fet que la informació complementària dels senyals de trànsit està redactada únicament en llengua catalana, fet que contravé la legislació estatal bàsica en matèria de trànsit, els preceptes de la qual són aplicables a tot el territori nacional i obliguen els titulars i els usuaris de les vies públiques.

El Síndic, sens perjudici de l'examen de la legalitat ordinària, ha tractat de resoldre si la ciutadania pot quedar indefensa davant dels casos ens què els pictogrames emprats en els senyals de trànsit siguin insuficients per entendre'n el significat i siguin completats amb un text redactat únicament en català.

Així doncs, en tant que el Síndic creu que cal evitar a la ciutadania tot tipus de discriminació i indefensió, ha suggerit als municipis implicats, com ara el del Prat del Llobregat, que en els casos en els quals aquesta situació pogués arribar a produir-se haurien d'adoptar les mesures oportunes per tal que en la informació complementària dels pictogrames s'usi, a més de la llengua pròpia de Catalunya, el castellà.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/03/2011 Ajuntament del Prat de Llobregat Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Ajuntament del Prat de Llobregat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/10/2011 Ajuntament del Prat de Llobregat Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya- DOGC.3887 (20/05/2003)
Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística a Catalunya- DOGC.2553 (09/01/1998)
Llei 22/1998, de 30 de desembre, de la Carta municipal de Barcelona- DOGC.2801 (08/01/1999)
Ley 18/2009, de 23 de noviembre, por la que se modifica el texto articulado de la Ley sobre Tráfico, Circulación de Vehículos a Motor y Seguridad Vial, aprobado por el Real Decreto Legislativo 339/1990, de 2 de marzo, en materia sancionadora- BOE.283 (24/11/2009)