Resolució
Q-00291/2013 Disconformitat amb els horaris d'ús de la pista municipal d'atletisme de Mollet del Vallès

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 21/01/2013
Data de l'últim moviment 19/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Mollet del Vallès Pendent d'acceptació per l'administració
Síndic Personer De Mollet Pendent de rebre informació de l'administració

Plantejament

El Síndic ha rebut diverses queixes per disconformitat amb els horaris d'ús de la pista municipal d'atletisme de Mollet del Vallès, arran del conveni subscrit entre el Club Atlètic Mollet (en endavant CAM) i l'Ajuntament l'any 2012. Aquest conveni assignava al CAM l'ús exclusiu de la pista municipal d'atletisme, de dilluns a divendres, de 15 a 22 hores. Aquesta assignació comportava, a la pràctica, una restricció d'accés per a tots aquells que no fossin socis del CAM, ja que se'ls restringia l'horari d'accés, que passava a ser exclusivament de matí, de 9 a 13 hores.

Contingut

Un cop estudiada aquesta qüestió, el Síndic fa les consideracions següents:

En primer lloc, no es posa en dubte la competència municipal per regular el règim d'utilització i aprofitament dels seus béns, com així s'ha fet amb la determinació de les autoritzacions d'ús de les instal·lacions esportives municipals i la fixació dels criteris generals de concessió. Concretament, aquests criteris estableixen la preferència de les sol·licituds per a l'ús continuat de les instal·lacions esportives davant de les de caire esporàdic i també disposen que en cap cas les autoritzacions seran expedides per un temps superior a la temporada esportiva, llevat de convenis específics.

En aquest cas, el conveni de l'Ajuntament amb el CAM és un conveni específic, ja que s'estén des del 4 de maig de 2012 fins al 31 de desembre de 2015, i, per tant, va més enllà d'una temporada esportiva. La signatura d'aquest conveni específic comporta, automàticament, que quedi limitat l'accés i el dret d'ús dels ciutadans en general a aquestes instal·lacions, amb relació a la situació de què gaudien abans de l'assignació de l'ús exclusiu de la pista a favor del CAM.

En segon lloc, l'article 27 del Reglament de les instal·lacions esportives municipals estableix que cal abonar preus públics per a l'ús de les instal·lacions i, atès l'abast del reglament, no conté una concreció dels horaris. Aquests horaris els determinen el Servei Municipal d'Esports quan planifica els usos i fixa el calendari dels diferents equipaments esportius en funció de les autoritzacions d'ús sol·licitades i, posteriorment, atorgades. En funció del nombre d'autoritzacions, es veu disminuït l'horari d'ús general.

En aquest cas, la disminució de l'horari d'ús general per a tots els usuaris aliens al CAM ve donat exclusivament per la signatura del conveni específic esmentat. La signatura d'aquest conveni, permesa en el Reglament de les instal·lacions esportives municipals, repercuteix en la disponibilitat d'ús de les instal·lacions, per la qual cosa hauria de tenir una traducció en l'àmbit econòmic.

En vista del contingut de l'Ordenança de preus públics núm. 3.2 per la prestació de serveis esportius de 2012 i 2013, i atesa la manca de resposta de l'Ajuntament amb relació a la determinació dels càlculs realitzats per fixar els preus públics que cal abonar, el Síndic entén que l'Ajuntament no va tenir en compte la restricció horària produïda a partir de la signatura del conveni específic a l'hora de determinar el preu públic que han de satisfer per l'ús de la pista d'atletisme els qui no són socis del CAM. 

D'altra banda, amb la cautela que requereix la nova estructura tarifària de l'Ordenança de 2014, el desconeixement dels imports efectivament abonats per a l'ús de les instal·lacions per les persones promotores de les queixes i la inconcreció detectada amb relació a les normes d'aplicació de les tarifes a què s'ha fet referència més amunt, el Síndic entén que l'Ajuntament segueix sense resoldre aquesta qüestió.

L'Ajuntament, per la seva banda, manifesta que els preus públics s'han mantingut al 2014 i que es proposa mantenir-los al 2015, la qual cosa suposa un gran esforç d'equilibri, però que intenta prioritzar la balança social davant l'econòmica atès el delicat moment en què viu la societat. 

L'article 14 del conveni específic disposa que ?el Club Atlètic Mollet facilitarà a les activitats que promou la incorporació de persones a petició dels serveis tècnics municipals de Serveis Socials, i es valorarà en cada moment la seva aportació econòmica a l'entitat?.

Per tant, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Mollet del Vallès que estudiï la situació exposada amb relació a les necessitats i els interessos dels usuaris no socis del CAM i hi doni una solució, tot aplicant els principis de proporcionalitat i equitat a l'hora d'aprovar l'import dels preus públics que han d'abonar, sens perjudici d'estudiar la possibilitat d'ampliar-los els horaris d'accés a les instal·lacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/02/2013 Síndic Personer De Mollet Resposta a la sol·licitud d'informació de l'Ombudsman
19/02/2013 Ajuntament de Mollet del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/04/2013 Ajuntament de Mollet del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/09/2013 Ajuntament de Mollet del Vallès Segona reiteració / Obstaculització
09/10/2013 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/10/2013 Ajuntament de Mollet del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2014 Ajuntament de Mollet del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/10/2014 Ajuntament de Mollet del Vallès Segona reiteració / Obstaculització
19/11/2014 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/12/2014 Ajuntament de Mollet del Vallès Resolució pendent d'acceptació
28/01/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
16/04/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Segona reiteració / No col·laboració
08/05/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació
14/05/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Segona reiteració / No col·laboració
02/11/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Segona reiteració / No col·laboració
19/11/2015 Ajuntament de Mollet del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-00292/2013
Q-00293/2013
Q-01027/2013