Resolució
Q-00294/2014 Disconformitat amb les condicions d'accessibilitat que el teatre Club Capitol de Barcelona ofereix a les persones amb discapacitat auditiva

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 20/01/2014
Data de l'últim moviment 28/04/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les condicions d'accessibilitat que el teatre Club Capitol de Barcelona ofereix a les persones amb discapacitat auditiva.

Exposa que pateix un 80% de disminució auditiva i que recentment va voler adquirir unes entrades per acudir a un espectacle al Club Capitol de Barcelona. Quan va voler efectuar una reserva de les butaques de la primera fila per poder sentir la funció, li van indicar que aquelles places únicament estan reservades per a les persones que tenen mobilitat reduïda i es desplacen en cadira de rodes.

Contingut

El Síndic va traslladar aquest assumpte a la Secretaria General del Departament de Benestar Social i Família, des d'on es va informar de les diverses gestions que ha dut a terme el Departament a fi de promoure l'accessibilitat a aquest cas concret. També es va informar que el mes de març de 2014 es va enviar una resposta, en la mateixa línia, a la promotora de la queixa. D'acord amb això, en aquest cas no es pot considerar que hi hagi hagut una actuació irregular per part de l'Administració. Tampoc no es pot considerar que l'actuació del teatre Club Capitol sigui contrària a la normativa, atès que la llicència de funcionament es va concedir amb antelació a la reforma del Codi tècnic d'edificació que obliga a la reserva d'espais adaptats també per a persones amb discapacitat auditiva i a la instal·lació de bucles especials per millorar l'audició en els espectacles amb component acústic.

Això no obstant, el Síndic considera que es podria aplicar una sèrie de mesures a fi de fomentar bones pràctiques adreçades a afavorir que les persones amb discapacitat auditiva puguin gaudir de les emissions sonores en els centres i equipaments d'oci en què s'emeten espectacles amb component auditiu.

En aquesta línia, el Departament de Benestar Social i Família podria suggerir al teatre que implementés ajustos raonables, com ara la reserva d'una part dels seients de les primeres files a persones que manifesten una necessitat auditiva especial derivada de la seva diversitat funcional, i li podria recordar que seria una molt bona pràctica integradora i garantista dels drets de les persones amb diversitat funcional la instal·lació de sistemes de millora acústica mitjançant bucles d'inducció o qualsevol altre dispositiu.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/02/2014 Secretaria General de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/04/2014 Secretaria General de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/07/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
25/08/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/09/2014 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
29/09/2014 Secretaria General de Benestar Social i Família No irregularitat
30/09/2014 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat
28/04/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat