Resolució
Q-00298/2011 Disconformitat amb el Departament de Benestar Social i Família amb relació a un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 20/01/2011
Data de l'últim moviment 10/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb relació al procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades iniciat per la seva mare. 

Concretament, la queixa es planteja per la demora en la tramitació del procediment, ja que la persona interessada va morir sense que s'hagués fet el reconeixement de la seva situació de dependència.

De la informació de què es disposa sobre aquest cas resulta que:

- la sol·licitud de reconeixement de la situació de dependència es va presentar el 12 de desembre de 2007.  

- deu mesos després, davant la demora en la citació per a la valoració, la família de la persona interessada va presentar una reclamació en què exposava la seva gravetat i demanava la resolució del procediment.

- malauradament, el 17 d'octubre de 2008 es va produir la defunció de la persona interessada.

Així doncs, cal valorar que es va produir un retard excessiu en la tramitació d'aquest procediment, i en concret en la fase de valoració de la dependència, ja que van transcórrer gairebé deu mesos des de la presentació de la sol·licitud fins al moment de la defunció sense que es fes la qualificació de la situació de dependència. Durant aquest temps, la persona interessada va residir en diferents centres residencials, el cost dels quals assumia directament.

Cal tenir en compte també que la persona interessada tenia reconeguda la superació del barem de tercera persona, amb una puntuació de 96 punts, segons una resolució de 10 d'octubre de 2007. Aquesta circumstància és rellevant, a l'efecte del que estableix la disposició addicional primera del Reial decret 504/2007, de 20 d'abril, pel qual s'aprova el barem de valoració de la situació de dependència.

Contingut

D'acord amb tota la informació de què es disposa, el Síndic considera que aquest cas s'hauria de resoldre de conformitat amb els suggeriments que va traslladar al Departament d'Acció Social i Ciutadania amb relació als procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades en què durant la tramitació del procediment es produeix la defunció de la persona sol·licitant.

En particular, pel que fa a la resolució de tots els procediments de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades en què s'hagi produït la mort de la persona afectada, el Síndic recomanava que el reconeixement de la situació de dependència produeixi efectes, amb les conseqüències que correspongui, sempre que s'hagi acreditat la situació de dependència de la persona sol·licitant; i que es reconeguin als causahavents de les persones dependents, amb els tràmits previs que corresponguin, els drets econòmics derivats de la situació de dependència.

De conformitat amb això, el Síndic recorda el deure de les administracions públiques de resoldre expressament tots els procediments administratius i, en conseqüència, de resoldre sense demora el procediment iniciat per la persona interessada.

D'acord amb aquestes consideracions, el Síndic finalitza les seves actuacions en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució