Resolució
Q-00301/2012 Manca de pagament de la prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 20/01/2012
Data de l'últim moviment 08/02/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa que se li ha suspès la prestació de renda mínima d'inserció amb l'argument que no destina els diners a cobrir les necessitats bàsiques de la família. Ella exposa que l'única despesa anormal que ha tingut ha estat la compra d'un bitllet d'autobús per anar al seu país d'origen, amb motiu d'una citació a un judici. D'altra banda, va sol·licitar autorització a la treballadora social de Montcada i Reixac que fa el seguiment del seu cas per fer aquest viatge.

Contingut

La Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, preveu la possibilitat que en determinats casos es pugui suspendre la prestació. Així per exemple, en cas d'incompliment de les obligacions establertes, entre les quals hi ha la de comunicar els canvis de situació personal o patrimonial que puguin modificar, suspendre o extingir la prestació, complir el conveni d'inserció que s'estableixi en cada cas i facilitar la tasca de les persones que han d'avaluar la situació i col·laborar-hi. 

D'altra banda, les modificacions introduïdes arran de la Llei 7/2011, de 27 de juliol, de mesures fiscals i financeres, afegeixen com a obligació dels beneficiaris romandre de manera permanent a Catalunya, amb les excepcions fixades per reglament. En aquest sentit, el Decret 384/2011, de 30 d'agost, en desenvolupament d'aquestes previsions, disposa que ?excepcionalment les persones destinatàries es podran absentar fora de Catalunya per un període màxim d'un mes, sempre que sigui prèviament comunicat a l'òrgan que en faci el seguiment?.

Del contingut dels informes aportats per la persona interessada queda clar que va comunicar el seu viatge prèviament.

S'ha de concloure, per tant, que fins i tot en el supòsit que es consideressin aplicables les noves condicions establertes per a aquesta prestació, es donaven les circumstàncies en què es possibilita la sortida fora de Catalunya, i per tant no es poden considerar incomplertes per part de la persona interessada les obligacions que assumia com a beneficiària de la renda mínima d'inserció.

De conformitat amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació que prengui les mesures oportunes per resoldre la situació plantejada en aquesta queixa, de manera que com més aviat millor es reprengui el pagament de la prestació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/03/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/05/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/06/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/02/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució