El promotor de la queixa exposa que tot i no disposar de cap tipus d'ingrés econòmic i no poder fer front a les despeses de lloguer, aigua i llum, des dels serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona no l'han assessorat ni li han facilitat cap tipus de recurs disponible per a la seva situació.
L'informe tramès per l'Ajuntament de Barcelona fa referència a totes les ajudes que des de l'Administració s'han facilitat a la persona interessada.
Atesa la informació rebuda, el Síndic ha recordat a l'Administració que la Llei de serveis socials, en l'article 9, entre els drets dels destinataris dels serveis socials, recull els següents:
a) Dret a disposar d'un pla d'atenció social individual, familiar o convivencial, en funció de la valoració de la situació, que s'ha d'aplicar tècnicament per procediments reconeguts i homologats.
c) Dret a rebre de manera continuada els serveis socials mentre estiguin en situació de necessitar el servei.
Igualment, l'article 8.4 del Decret de l'atenció social primària especifica que la persona destinatària del Sistema Català de Serveis Socials té dret a la informació, valoració de la situació de necessitat, orientació i assessorament i gestió dels tràmits per sol·licitar prestacions econòmiques o serveis socials.
Tot i que en l'informe no s'especifica, el Síndic entén que el motiu pel qual s'ha decidit limitar els ajuts econòmics és la manca de recursos suficients, però no entén que ateses les circumstàncies de la persona interessada no se li ofereixin alternatives ni es plantegi un seguiment de pla de treball per tal de trobar solucions al seu problema actual.
Per tant, el Síndic demana a l'Ajuntament de Barcelona que l'informi de les actuacions fetes en relació amb la persona interessada, el pla d'intervenció elaborat i les alternatives plantejades quant a possibilitat d'accés a prestacions disponibles per mitjà d'altres organismes.