Resolució
Q-00332/2015 Demora en una intervenció quirúrgica a l'Hospital Universitari de Bellvitge

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 20/01/2015
Data de l'últim moviment 30/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba per ser sotmesa a cirurgia bariàtrica a l'Hospital Universitari de Bellvitge. 

Segons el Departament de Salut, la promotora està en llista d'espera des del 23 de setembre de 2011, i el febrer de 2015 era la número trenta-vuit en una llista d'espera de quatre-cents quinze pacients. També s'informa que els criteris clínics prevalen sobre qualsevol ordenació; que la promotora no presenta patologies mèdiques greus associades; que no s'objectiven criteris de gravetat per prioritzar el seu cas ni canvis significatius en la seva evolució, i que es preveu que se la pugui intervenir el segon semestre de 2015.

Tal com es recull en la Carta de drets i deures dels ciutadans en relació amb la salut i l'atenció sanitària editada pel Departament l'any 2002, els serveis de salut i els dispositius assistencials s'han d'organitzar de la manera més eficient possible per tal que el pacient pugui ser atès com més aviat millor i d'acord amb criteris d'equitat, adequació i disponibilitat de recursos, tipus de patologia, prioritat d'urgència, temps d'espera raonable prèviament establert i amb què es garanteixi la continuïtat assistencial. 

Tanmateix, en aquest cas concret, la persona interessada fa més de quatre anys que va ser inclosa en llista d'espera, cosa que evidencia que aquesta organització és insuficient per garantir el dret dels ciutadans a l'atenció sanitària en un temps raonable, més enllà de l'aplicació de criteris de priorització. Altrament, el fet que es tracti d'una intervenció quirúrgica que no disposa d'un termini d'espera màxim garantit no pot ser emprat per justificar una demora il·limitada i fora del que es considera raonable.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament que doni les ordres oportunes perquè es revisi el cas de la promotora i es programi, sense més demora, la intervenció quirúrgica de què està pendent i se li comuniqui la data en què es durà a terme.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/01/2015 Institut Català de la Salut Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/03/2015 Institut Català de la Salut Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2015 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/10/2015 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
30/11/2015 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació