Resolució
Q-00338/2010 Desacord amb l'embargament del compte bancari d'un menor com a conseqüència de la tramitació de diversos expedients per infraccions de trànsit.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 28/01/2010
Data de l'últim moviment 12/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta el seu desacord amb el fet que l'Agència Estatal de l'Administració Tributària (en endavant AEAT) hagi embargat el compte bancari del seu fill d'11 anys com a conseqüència de la tramitació de diversos expedients per infraccions de trànsit.

La persona interessada ja va exposar aquesta circumstància en l'escrit que va adreçar al Servei Català de Trànsit (en endavant SCT) el 25 de gener de 2010, en què explicava que la mare del menor, de qui està separat i amb qui comparteix la pàtria potestat en virtut d'un procediment judicial, és en realitat la propietària i conductora habitual del vehicle sancionat, tot i que va posar com a titular el menor per gaudir d'un benefici fiscal atesa la minusvalidesa d'aquest.

La persona interessada identifica i assenyala el domicili de la conductora presumptament responsable de les conductes infractores, de les quals en cap cas no pot ser responsable el menor a qui s'imputen. No consta, però, que l'SCT li hagi proporcionat cap resposta.

Contingut

En l'escrit de resposta tramès per l'SCT s'informa, a bastament, de la tramitació donada a un seguit d'expedients relatius a diferents infraccions de trànsit que es van incoar contra el menor, que consta com a titular d'un vehicle que circula al seu nom, però del qual el promotor assegura que la conductora habitual és la mare del menor.

En relació amb aquesta darrera qüestió, l'SCT informa que tots els expedients a què es fa referència en aquesta resposta estan pendents de la resolució d'un recurs extraordinari de revisió, presentat pel pare del menor sobre la base de la identificació de la conductora habitual del vehicle.

Atès, doncs, el temps transcorregut, el Síndic ha demanat a l'SCT que doni les ordres oportunes per tal que se l'informi, tan bon punt estigui resolt el recurs, del resultat de les actuacions de l'SCT en relació amb aquest assumpte.

Mitjançant un escrit posterior tramès per l'SCT, el Síndic ha tingut coneixement que els expedients esmentats que estaven pendents de resolució d'un recurs extraordinari de revisió, ja han estat resolts, si bé de forma desfavorable per als interessos del menor, atès que no s'han pogut estimar les al·legacions fetes perquè no concorria cap de les situacions previstes a l'article 118 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

Efectivament, les notificacions de les infraccions es van dur a terme en el domicili que consta al registre de vehicles, i la manca d'identificació per part del titular de la persona que conduïa el vehicle va donar lloc a la sanció i al posterior embargament del compte del fill del promotor de la queixa, sense que s'hagi pogut detectar l'existència d'una actuació administrativa irregular.

En conseqüència, el Síndic comunica al Departament d'Interior que, si bé ha posat fi a la seva intervenció en aquest assumpte, en interès del menor ha informat el seu progenitor de la possibilitat d'actuar d'acord amb la previsió establerta a l'article 9.bis.2 de la nova Llei 18/2009, de 23 de novembre, que modifica l'antiga de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat vial, i en vigor des del 24 de novembre de 2011, que estableix que el titular del vehicle pot comunicar al Registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit qui n'és el conductor habitual per quedar exonerat d'obligacions que en endavant es traslladaran al conductor habitual. 

Igualment, el Síndic suggereix a aquest departament que doni les ordres oportunes per tal que en casos semblants al del promotor d'aquesta queixa des del Servei Català de Trànsit es faciliti aquesta informació a la ciutadania.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/04/2010 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/09/2010 Servei Català de Trànsit SCT Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/11/2010 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/11/2010 Servei Català de Trànsit SCT Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/01/2011 Servei Català de Trànsit SCT Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/04/2011 Departament d'Interior Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)
Ley 18/2009, de 23 de noviembre, por la que se modifica el texto articulado de la Ley sobre Tráfico, Circulación de Vehículos a Motor y Seguridad Vial, aprobado por el Real Decreto Legislativo 339/1990, de 2 de marzo, en materia sancionadora- BOE.283 (24/11/2009)