Resolució
Q-00340/2011 Disconformitat amb la tramitació de dos expedients de dependència

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Gent gran
Data d'inici 24/01/2011
Data de l'últim moviment 26/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la tramitació dels expedients de dependència de la seva mare i del seu fill.

En relació amb l'expedient de la seva mare, assenyala que percep una prestació vinculada a servei residencial amb efectes econòmics des del 13 de març de 2008 i que, en data 15 de juny de 2010 se li va notificar una nova resolució PIA en la qual s'establia un augment en l'aportació econòmica de la persona interessada al servei residencial d'acord amb el canvi de la seva situació econòmica, derivat del fet que ara percep una pensió de viduïtat. 

Posteriorment, se li va notificar la nova resolució PIA, segons la qual la data d'efectes econòmics del canvi de quantia és l'1 de gener de 2009 i que, segons aquesta resolució, ha de retornar la diferència percebuda des de llavors, és a dir prop de 7.000 euros. Exposa que no està d'acord amb la data d'efectes de la nova resolució, atès que la seva família va informar del canvi de situació econòmica de la seva mare tan aviat com es va produir, l'octubre de 2008.

Assenyala, igualment, que com que no estava d'acord amb la data d'efectes econòmics de la nova resolució PIA, el dia 6 de juliol de 2010 va presentar una reclamació prèvia, respecte de la qual no ha obtingut resposta.

Pel que fa a l'expedient del seu fill, assenyala que mitjançant resolució de 13 de setembre de 2010 se li reconeix una prestació econòmica per cures en l'entorn familiar amb efectes econòmics des del 21 de juliol de 2009 i que, posteriorment, se li va notificar la resolució de 24 de novembre de 2010 en la qual s'estableix que el pagament dels endarreriments corresponents a la resolució del 13 de setembre es farà fraccionat en cinc anys a raó del 20% cada any.

Contingut

Segons informa el Departament de Benestar Social i Família, si bé es cert que no es va donar resposta escrita a la reclamació prèvia presentada en relació amb els efectes de la resolució PIA de la seva mare, el promotor va ser citat per a una reunió amb el cap d'atenció a les persones dels Serveis Territorials del Departament a Lleida. En aquesta reunió se li van explicar les gestions realitzades amb l'expedient de la seva mare i els motius pels quals es demanava retornar els diners pagats indegudament. També se li va explicar el motiu pel qual es fracciona el pagament dels endarreriments en el cas del seu fill. 

Segons s'assenyala a l'informe del Departament, el promotor es va mostrar conforme a retronar la diferència dels diners percebuts de més en el cas de la seva mare, i el retorn es va fer efectiu el dia 27 de setembre de 2011.

En vista d'aquesta informació, el Síndic dóna per tancades aquestes actuacions, tot i que recorda al Departament la necessitat de donar resposta expressa i escrita a la reclamació prèvia presentada en relació amb l'expedient de dependència de la mare del promotor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

23/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Reiteració posterior a la primera
11/10/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Resolució
26/03/2012 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Reial decret-llei 8/2010, de 20 de maig, pel qual s'adopten mesures extraordinàries per a la reducció del dèficit públic.- BOE.126 (13/05/2010)

Expedients Relacionats

Q-00429/2011