Resolució
Q-00346/2012 Disconformitat amb la suspensió d'una prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 24/01/2012
Data de l'últim moviment 03/03/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la suspensió de la seva prestació de la renda mínima d'inserció.

Exposa que el 17 de novembre de 2011 es va dictar una resolució per la qual se li suspenia la prestació que tenia atorgada per ?trasllat temporal de residència fora de Catalunya?. Planteja la seva disconformitat amb aquesta resolució atès que va marxar al seu país per visitar el seu pare malalt. En data 29 de desembre de 2011 ha formulat recurs d'alçada al qual adjunta tota la documentació justificativa d'aquest viatge.

Contingut

En l'informe de la Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom s'indica que en data 17 de novembre de 2011 es va suspendre la prestació del promotor per trasllat temporal de residència fora de Catalunya, i que el recurs d'alçada que va interposar la persona interessada està en tràmit de resolució.

D'acord amb aquesta informació i el que estableix la normativa aplicable, l'abonament de la prestació de renda mínima d'inserció s'ha de reprendre si desapareixen les causes que n'han motivat la suspensió. Així, en aquest cas concret sembla que la causa de suspensió va desaparèixer quan el promotor va retornar a Catalunya, per la qual cosa, si segueix acomplint la resta de requisits exigits, s'hauria d'acordar la fi de suspensió i reprendre de nou el pagament de la prestació. 

Tot això, sens perjudici de la tramitació del recurs d'alçada que va interposar el promotor i en què es valoraran els motius que al·lega per justificar el viatge. En aquest sentit, cal recordar que l'Administració ha d'impulsar d'ofici tots els procediments administratius i procurar-ne la resolució en el sentit que correspongui en el termini més breu possible. Aquest principi de celeritat, a més a més, és especialment important quan es tracta de procediments que, com és el cas de la renda mínima d'inserció, tenen com a objectiu atendre situacions de màxima necessitat. 

Pel que fa a la resolució del recurs d'alçada, el Síndic recorda al Departament d'Empresa i Ocupació que, d'acord amb la normativa reguladora del procediment administratiu, el termini per resoldre aquests recurs és de tres mesos, temps que supera amb escreix el que ha transcorregut en aquest cas. 

Per tant, el Síndic suggereix al Departament, d'una banda, que, en el cas que el promotor segueixi reunint els requisits legals previstos per a ser perceptor de la renda mínima d'inserció, deixi sense efectes la suspensió de la prestació i se'n reprengui el pagament; i de l'altra, que s'adoptin les mesures oportunes per resoldre el recurs d'alçada interposat pel promotor com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/03/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/05/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/03/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/05/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/09/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
28/02/2014 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
03/03/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat