Resolució
Q-00358/2011 Disconformitat amb la manca de resolució d'una sol·licitud de canvi de cuidador no professional.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 24/01/2011
Data de l'últim moviment 11/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades iniciat a nom del seu fill. Concretament, la queixa es planteja per la manca de resolució d'una sol·licitud de canvi de cuidador no professional.

Segons exposa la promotora, en data 16 de novembre de 2008 va sol·licitar, mitjançant els serveis socials de Masquefa, el canvi de la persona cuidadora del seu fill, de manera que ella mateixa assumiria aquestes tasques. Indica que, malgrat el temps transcorregut i tot i que ha fet diverses reclamacions sobre el cas, encara no s'ha resolt aquesta situació.

Manifesta també que aquest retard li comporta un perjudici important, ja que no pot subscriure el conveni corresponent amb la Seguretat Social.

Contingut

De l'informe tramès pel Departament de Benestar Social i Família, se'n desprèn que en data 3 de febrer de 2011 aquest departament va dictar una resolució sobre aquest assumpte, i que va assignar les tasques de cuidadora no professional a la promotora de la queixa.

No s'informa, però, de les causes del retard en la resolució, tenint en compte que, segons les dades de què es disposa, la proposta de canvi s'havia plantejat el novembre de 2008. Tampoc no es desprèn de la informació aportada l'existència de cap circumstància que justifiqui aquesta demora en la tramitació.

D'altra banda, cal tenir en compte que prèviament la promotora de la queixa havia presentat diverses reclamacions sobre el cas, a les quals tampoc no va rebre cap resposta. En aquest sentit, la promotora ha confirmat la recepció de la resolució esmentada, però ha expressat la seva insatisfacció pel fet de no haver rebut cap mena de disculpa ni explicacions sobre aquest retard.

El Síndic considera que una explicació veraç i clarificadora sobre la tramitació que s'ha fet d'aquesta sol·licitud i de les circumstàncies que han donat lloc a aquesta demora contribuiria a un millor respecte als drets de les persones afectades, en la línia del que estableix el Codi de bones pràctiques administratives aprovat per aquesta institució.

Per tot això, en vista de la informació facilitada, el Síndic entén que seria convenient que es facilités a la promotora una explicació, per escrit, aclaridora dels fets i de les actuacions dutes a terme en la gestió d'aquesta sol·licitud de canvi de cuidador no professional, i dels motius pels quals s'ha produït una demora tan important en aquest cas concret. Aquesta institució també insta el Departament de Benestar Social i Família a donar les instruccions adients per tal que així es faci. Igualment, recorda la necessitat de continuar treballant per a una millor gestió d'aquests procediments, de manera que es doni resposta a les demandes de les persones dependents en terminis adequats.

Amb la confiança que el Departament tindrà en compte aquestes consideracions, el síndic finalitza la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/02/2011 Serveis Territorials de Benestar Social i Família a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Ordre ASC/433/2007, de 23 de novembre, per la qual s'estableixen els criteris per determinar l'import de les prestacions econòmiques del Sistema per a l'Autonomia i l'Atenció a la Dependència (SAAD) en l'àmbit territorial de Catalunya- DOGC.5017 (27/11/2007)