Resolució
Q-00379/2015 Queixa referida al procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions derivades

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 22/01/2015
Data de l'últim moviment 19/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la demora en el pagament d'una quantia en concepte d'efectes retroactius de la prestació econòmica per a cures en l'entorn familiar i suport al cuidador no professional atorgada a la seva sogra i amb la manca d'informació sobre el moment i la forma en què es tenia previst fer aquest pagament. D'acord amb la documentació que aporta, el novembre de 2013 la persona interessada va rebre un escrit del Departament de Benestar Social i Família segons el qual tenia pendent de cobrar un total de 3.321,29 euros per aquest concepte.

El Departament ha informat que el mes de juny de 2015 es va fer efectiu el pagament de 830,32 euros, que correspon a l'import parcial dels ajornaments periodificats. 

Les dades de què es disposa indiquen que la resolució de reconeixement de la prestació econòmica a la persona interessada es va dictar amb posterioritat al Reial decret llei 20/2012, de mesures per garantir l'estabilitat pressupostària i de foment de la competitivitat, que va introduir previsions específiques relatives a la prestació econòmica per cures en l'entorn familiar.

Cal tenir en compte les determinacions de la disposició addicional sisena, que preveu la possibilitat que les quanties en concepte d'efectes retroactius d'aquestes prestacions puguin ser ajornades i que es pugui fer l'abonament periodificat en pagaments anuals de la mateixa quantia, en un termini màxim de vuit anys des de la data de la resolució de reconeixement exprés de la prestació. Aquesta possibilitat requereix, però, que s'acordi expressament l'ajornament, i que es notifiqui a la persona beneficiària de la prestació. 

En aquest cas no hi ha constància que s'hagi dictat resolució en què s'acordi l'ajornament del pagament de la quantia que corresponia a la persona interessada en concepte d'efectes retroactius de la prestació. I en les comunicacions que posteriorment es van enviar a la persona interessada tampoc consta que s'hagi acordat la periodificació conforme a les previsions esmentades, sinó que únicament se li indicava que es pagaria al més aviat possible.

Tenint en compte tot això, caldria garantir que la quantia corresponent en concepte d'efectes retroactius s'aboni d'acord amb les previsions normatives establertes a la disposició addicional sisena.

En conseqüència, el Síndic suggereix al Departament, d'una banda, que en cas que en virtut del que estableix la disposició addicional sisena del Reial decret llei 20/2012, de 12 de juliol, s'acordi l'ajornament del pagament de la quantia deguda a la persona interessada en concepte d'efectes retroactius, es faci l'abonament d'acord amb les previsions esmentades i amb l'emissió de la resolució administrativa  corresponent; i en segon lloc, que s'informi degudament la persona interessada d'aquesta circumstància, amb les explicacions i els aclariments oportuns sobre la decisió adoptada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/05/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/07/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/08/2015 Secretaria d'Inclusió Social i de Promoció de l'Autonomia Personal Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/09/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
19/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació