Resolució
Q-00386/2015 Disconformitat amb la resolució de denegació d'una sol·licitud de prestació de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Drets de les famílies. Subvencions i ajuts
Data d'inici 22/01/2015
Data de l'últim moviment 22/10/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barberà del Vallès Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa que va sol·licitar la prestació de la renda mínima d'inserció el mes de juny de 2014 i que no ha rebut la resolució corresponent, però que se l'ha informat que se l'hi denegarà perquè no compleix el requisit de cinc anys de residència a Espanya anteriors a la sol·licitud. Tot i això, ell assegura que resideix a Espanya des de fa deu anys.

L'Ajuntament de Barberà del Vallès ha informat que ha proporcionat a aquesta família un habitatge d'emergència social i les ajudes necessàries perquè pugui cobrir les seves necessitats bàsiques d'alimentació, higiene i material escolar. No obstant això, el Síndic demana que es faci un seguiment de la situació d'aquesta família.

D'altra banda, en relació amb la resolució de denegació de la prestació sol·licitada pel promotor, el Síndic posa de manifest que ni la Llei 10/1997, de 3 de juliol, de la renda mínima d'inserció, ni el Decret 384/2011, de 30 d'agost, que la desplega, no exigeixen com a únic mitjà de prova que acrediti el requisit de residència continuada i efectiva a Catalunya amb un mínim de dos anys anteriors a la sol·licitud el passaport complet de les persones interessades per accedir a la prestació de la renda mínima d'inserció.

La Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix clarament en l'article 80 que els fets rellevants per a la decisió d'un procediment poden acreditar-se per qualsevol mitjà de prova admissible en dret.

En aquest cas s'ha demostrat fefaentment que el document exigit per acreditar un dels requisits per accedir a aquesta prestació no es pot entregar a l'Administració actualment per motius aliens a la voluntat de la persona interessada. Cal tenir en compte que hi ha altres elements que pot aportar la família i que d'ofici l'Administració pot requerir a les autoritats competents, frontereres o de transport, per a la pràctica de la prova i la valoració de l'Administració en la seva decisió sobre la concessió de la prestació sol·licitada i el compliment d'aquest requisit.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Educació que valori, d'acord amb els mitjans de prova que pugui reunir, si hi ha elements que permetin valorar i acreditar la residència continuada a Catalunya d'aquesta família durant els darrers dos anys, juntament amb el compliment de la resta de requisits exigits per la normativa vigent per tal que el promotor pugui accedir a la renda mínima d'inserció sol·licitada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/02/2015 Ajuntament de Barberà del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/03/2015 Ajuntament de Barberà del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/06/2015 Ajuntament de Barberà del Vallès Altres formes de finalitzar
03/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
19/06/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/10/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
22/10/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat