Resolució
Q-00387/2012 Disconformitat amb la manca d'atenció en català d'Endesa

Matèries
Cultura i llengua
Vulneració dels drets dels catalanoparlants
Data d'inici 25/01/2012
Data de l'últim moviment 30/04/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

ENDESA Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta que en data 24 de gener de 2012 es va posar en contacte amb Endesa i va demanar ser atès en català per exposar un problema de facturació.

La resposta rebuda va ser que no hi havia ningú que parlés ni entengués el català, motiu pel qual la persona interessada va demanar parlar amb un supervisor, cosa que se li va denegar.

La persona interessada manifesta el seu descontentament pel fet que l'empresa prestadora de serveis públics a Catalunya no l'hagi atès en la llengua pròpia i reclama el seu dret a poder fer totes les gestions amb l'empresa en català.

Contingut

D'acord amb el contingut de l'informe tramès per Endesa, l'empresa atribueix l'actuació denunciada a un error puntual pel qual demana disculpes, alhora que exposa que en els procediments de comunicació i relació atén els clients en la llengua per la qual aquests mostren preferència.

Tot i això, el Síndic recorda a l'empresa que, d'acord amb l'article 32 de la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística, les empreses i els establiments dedicats a la venda de productes o a la prestació de serveis i que desenvolupen llur activitat a Catalunya han d'estar en condicions de poder atendre els consumidors quan s'expressin en qualsevol de les llengües oficials a Catalunya.

Per aquest motiu, i amb la finalitat d'evitar l'eventual presentació d'altres queixes amb el mateix fonament que la de la persona interessada, el Síndic entén que caldria posar la màxima cura i tots els mitjans a l'abast de la companyia per tal que no es produeixin situacions com la denunciada de manca d'atenció telefònica en qualsevol llengua oficial.

Tramitació

Data Administració Tràmit

06/02/2012 ENDESA Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/03/2012 ENDESA Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/04/2012 ENDESA Resolució
30/04/2012 ENDESA Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística a Catalunya- DOGC.2553 (09/01/1998)