Resolució
Q-00419/2007 Dilació i manca de fonament en la resolució denegatòria de la Secretaria de Serveis Penitenciaris davant la sol·licitud de trasllat d'un intern

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Serveis penitenciaris
Data d'inici 18/01/2007
Data de l'últim moviment 07/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Justícia Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora exposa que el seu pare es troba pres des de l'any 2004, inicialment a la Comunitat Autònoma de Madrid i ara a Logronyo. L'interessat va sol·licitar el trasllat a Catalunya per motius de vinculació familiar. Si bé la Direcció General d'Institucions Penitenciàries de Madrid va tramitar la seva sol·licitud, des de llavors resta a l'espera que la Secretaria de Serveis Penitenciaris aprovi el trasllat esmentat. Durant tot aquest temps, la resposta que se li havia donat a la família i al propi intern des de la Secretaria de Serveis Penitenciaris és que es trobava en llista d'espera, atès la multitud de demandes de trasllat i la situació de massificació de tots els centres catalans. 

Malgrat això, confiaven que algun dia el trasllat es faria efectiu, però el seu disgust va venir quan el proppassat mes d'octubre li van comunicar al seu pare la denegació del trasllat atesa la massificació dels centres catalans. Això comporta, després dels dos anys transcorreguts, tornar a començar. L'interessat, en tenir moltes dificultats la família per arribar al Centre de Zuera, centre en el qual va romandre mentre s'estudiava la sol·licitud de trasllat, va sol·licitar el canvi. Per això, en l'actualitat es troba al Centre Penitenciari de Logronyo. 

Per a la família, desplaçar-se fins allà comporta pernoctar la nit abans, amb els costos econòmics que això representa. La mare de l'intern, de 83 anys, no l'ha vist des que va ingressar pres i lamenta que morirà sense haver-lo vist.

Contingut

El Síndic indica que el promotor es troba pres des del 2004, quan va sol·licitar per primer cop el trasllat a Catalunya. Durant tot aquest temps, la resposta que s'ha donat davant la inexistència de la resolució del trasllat és que es trobava en llista d'espera. Així doncs, s'ha tingut a l'intern durant gairebé dos anys en una situació d'indefensió davant la manca d'informació i de resposta a una sol·licitud cursada, atès que no es va contestar fins a l'octubre de 2006.

El Síndic recorda que l'article 53 del Reglament penitenciari preveu el dret que té tot intern a formular peticions i queixes sobre matèries que siguin competència de l'Administració penitenciària. Les resolucions que s'adoptin s'han de notificar per escrit als interessats, i se'ls ha d'expressar els recursos que siguin procedents, els terminis per interposar-los i els òrgans davant els quals s'han de presentar.

També el Síndic indica que els models de resolució previstos que deneguen el trasllat sol·licitat no estan suficientment fonamentats, atès que es limiten a recollir amb una creueta el motiu de denegació. Ni tan sols recullen a peu de pàgina informació relativa a quins són els recursos que contra aquestes resolucions es poden interposar, d'acord amb el que preveuen els articles 114 i 115 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú.

La Sentència del Tribunal Constitucional 138/1986, de 7 de novembre declara, en el seu fonament jurídic tercer, que la Llei orgànica general penitenciària no atribueix al Jutjat de Vigilància penitenciària la competència per conèixer dels recursos contra les resolucions de la Direcció General que afecten al trasllat dels interns d'un establiment penitenciari a un altre, trasllat que és atribució d'aquest organisme segons l'article 31 del Reglament penitenciari. Afegeix també que la incompetència del jutge de Vigilància no impedeix que l'intern pugui instar la via contenciosa administrativa per revisar la legalitat de l'acte administratiu. 

Per això, el Síndic suggereix:

1. Que estudiïn de nou l'expedient de trasllat de l'intern, segons la seva situació actual.
2. Que reformulin el disseny actual de resolució que la Secretaria de Serveis Penitenciaris, Rehabilitació i Justícia Juvenil utilitza per denegar les sol·licituds de trasllat d'interns presos fora de Catalunya, d'acord amb els criteris assenyalats anteriorment.
3. Que es pronunciïn pel que fa a la proposta que es recull en l'Informe al Parlament 2005 i 2006 respecte a la necessitat de fomentar la coordinació entre les administracions mitjançant reunions periòdiques i habituals, que permetin desblocar la situació actual de falta de trasllats.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/02/2007 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/03/2007 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/04/2007 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/05/2007 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/06/2007 Departament de Justícia Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/10/2007 Departament de Justícia Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
23/11/2007 Departament de Justícia Resolució
13/11/2008 Departament de Justícia Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
21/05/2009 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
04/11/2010 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
30/03/2011 Departament de Justícia Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
04/04/2011 Departament de Justícia Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
07/04/2011 Departament de Justícia Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Jurisprudència

Típus Tribunal Jurisprudència

Sentència Tribunal Constitucional STC núm. 138/1986, de 7 de novembre